“Макс и Мориц” отново на сцената на Старозагорската опера на 4 февруари

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC09892dsc7837kДиригентът и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ Красимир Къшев възстановява една от любимите постановки за деца на Държавна опера-Стара Загора – „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов. Ще видите спектакъла отново на сцената на Операта на 4 февруари, а представлението ще е специално за учениците от 4 ОУ “Кирил Христов“.

С премиерата на 14 април 2014 г. на „Макс и Мориц“, оперета за деца, Държавна опера – Стара Загора отбеляза 50 години творчески път на проф.Александър Йосифов – почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора – оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Вълкът и седемте козлета“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ – за малките зрители. И още – операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“ – опера-оратория.

Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф.Румен Нейков (директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998 г.). Забавната операта по либретото на Банчо Банов е поставена в Града на липите през 1995 г. от Огнян Драганов. Сценограф и автор на костюмите на „Макс и Мориц“ е Антония Попова, участват и възпитаници на Детско юношеска школа за опера и балет.

В главните роли в спектакъла ще видите талантливи ученици от НУМСИ“Христина Морфова: Полина Пчеларова и Виктор Иванов в ролята на Макс. Гергана Тодорова и Кристиян Данчев в ролята на Мориц, Йордан Петев в ролята на Учителя по музика и Димитър Драгиев в ролята на Учителя по рисуване. Бивши възпитаници на Музикалното училище, сега студенти в НАТФИЗ – Иван Петров и Маргарита Лъчезарова ще видим в ролите на писателя Буш и на Грета (съдържателка на ресторант). В спектакъла участват още и студенти от НМА „Проф.Панчо Владигеров“ от класа по оперна режисура на Огнян Драганов – Габриела Русева (Грета) – бивша възпитаничка на НУМСИ, Ана Балджиева (Макс), Мария Магдалена Недкова (Мориц), Стоян Буюклиев (Учител по музика). В спектакъла участват солисти на Държавна опера – Стара Загора – Нина Димитрова (Грета), Иван Кабамитов (Писателя Буш), Петър Янкулов и Евген Сурмиевич (Бок), Игнат Желев (Хлебаря). Участват и деца от ДЮСОБ “Маргаритки“ и ученици от балетните класове на НУМСИ “Христина Морфова“ с преподавател Кремена Костова.

Автор и илюстратор на литературното произведение „Макс и Мориц“ е писателят-хуморист Вилхем Буш (1832-1908). През 1858 г. Буш публикувал своите първи карикатури, но известен го правят хумористичните истории за Макс и Мориц, които се появяват през 1865 г. и досега имат огромен световен успех, а на български са преведени за първи път от Елин Пелин. Историята за Макс и Мориц са всъщност забавните пакости на двамата „хулигани” Макс и Мориц в стихове. Допълнени и дописани в оперетата, пакостите напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите. Комично и забавно, представлението завладява публиката и оставя желанието у малките зрители да се забавляват, както някога техните родители. Оставя и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка и трябва винаги и много да се внимава.

Заповядайте на този прекрасен, весел, шарен, забавен, усмихнат спектакъл на Държавна опера – Стара Загора!
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн