Метан вместо ток при превоза на товари и пътници

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
90% по-малко въглеродни емисии от камионите на метан

18180-001_Scania_CNGТези дни София отново бе обвита в смог и дишането беше трудно. Ако някога изразът „мирише на зима“ предизвикваше усещане за скърцащ сняг и кристално чист въздух, днес зимата „мирише“ на дим, изгорели газове и лепкава кал. Замърсяването само преди месец нареди София на трето място сред градовете с най-мръсен въздух в света, веднага след Делхи в Индия и Лахор, Пакистан, а Европейската агенция по околна среда определи въздухът в столицата ни като опасен за човешкото здраве. Трудно се дишаше и в Пловдив, Видин, Варна, Велико Търново, Русе и на много други места в страната, където фините прахови частици превишават с пъти допустимите норми в над 35 дни в годината.

Нека допуснем хипотетично, че голяма част от хората откликнат на призивите на месните власти и спрат отоплението с дърва, гуми, текстил и всички слязат от автомобилите си. Остават една съществена част от доставките и логистиката, която не може да се качи в градския транспорт. А става дума за големи количества стоки, хранителни продукти и услуги, които ежедневно достигат до нас на колела. По данни на ЕК транспортът създава почти 30% от общите емисии на CO2 в ЕС, а сухопътният транспорт има дял от 72% от всички емисии от транспорта.

Евросъюзът си е поставил за цел да съкрати емисиите от транспорта с 60% до 2050 г., спрямо нивото от 1990 г., което се оказва не толкова лесна задача. С увеличаването на мобилността на хората емисиите от транспорта продължават да се повишават. На практика почти всичко в нашите домове или офиси, в един момент от производството или разпространението си, е било на камион. И тук изниква същественият въпрос – как може да се намалят емисиите вредни газове от товарните автомобили, без това да фалира транспортните компании или да ограничи доставките.

Автомобилните производители работят за подобряване ефективността на изгарянето на гориво от новите автомобили, но промяната засега не дава желаните резултати. Електрическите камиони и автобуси си проправят път в градска среда, но технологиите и развитието на инфраструктурата все още ги държи настрана от регионалните и международни превози. Затова водещи марки в тежкотоварния сегмент инвестират в разработването на двигатели с алтернативни горива, които да осигурят и дългите дестинации.

Товарни возила, задвижвани с биогаз (метан), биодизел, биоетанол и хибриди, излъчват с 85 до 92% по-малко въглероден диоксид. SCANIA HYBRID, 9-LITRE, DIESEL, HVO или BIODIESEL/FAME може да измине над 10 км в изцяло електрически режим, т.е. с нулеви емисии, а вариантът Plug-in hybrid зарежда батерията само за 20 минути и то с редовно захранване на 22kW. Собствениците на камиони на метан на шведския производител отчитат значително намаляване на отделените вредни емисии и значително подобрени икономически показатели.

Автомобилите на биоетанол изминават до 2000 км. с едно зареждане на резервоара, а алтернативата с биодизел е може би най-практичното решение за намаляване на CO2 при тежките камиони, тъй като горивото е налично навсякъде по света.

Производители, транспортни компании, общини, фирми за превоз на пътници и градска логистика могат да видят и изпробват в тест драйв такива камиони през февруари по време на 8-та национална среща на земеделските производители (5-7 февруари в х-л Адмирал, к-к Златни пясъци), на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО (11-15 май на Летище Стара Загора), както и на международното изложение за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2020, което тази година ще се проведе в Пловдив от 11-ти до 13-ти юни, на територията на Международния панаир.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн