Старозагорка създава дигитални образователни игри

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Iva i StavrosPukliovcite_photoТова са Ставрос Ставру и Ива Груева. Двамата заедно създават Пукльовците – дигитални образователни игри, които помагат на учителите да развиват умения за работа в екип у своите ученици. Игрите учат децата на загриженост към другите и към света. Ива измисля и рисува героите, както и света, в който живеят, а Ставрос изработва софтуера.

През декември 2019 г. се състоя първият от серия турнири на Пукльовците. Те са напълно безплатни и в тях участват до 12 отбора от 12 различни училища. Целта е да сравнят силите си по екипна работа, докато упражняват учебния материал по математика, а съвсем скоро и по други учебни предмети. На 29 януари такъв турнир ще бъде проведен за първи път извън София, a град домакин ще бъде именно Стара Загора, където е родена и израснала Ива. Повече информация за предстоящия турнир може да намерите на фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/1387632111415563/. Ако сте учител и искате да запишете своя отбор за участие, може да направите това на https://thepoppals.com/tournament.

Социалният ефект на Пукльовците е високо оценен от ПРОМЯНАТА, където те са един от петте финалисти (от над 130 проекта). В момента тече онлайн гласуване и Пукльовците се нуждаят от подкрепа. Дайте своя глас за тях на https://nova.bg/promyanata/puklyovtsite.

За Пукльовците:
Как се случва това? Учениците играят в отбори на таблети и решават задачи, като е нужно да си общуват и сътрудничат, за да напредват. Учителят наблюдава играта и накрая дава обратна връзка на всеки отбор с помощта на специално създадена методика. Тя покрива 8 компетенции, свързани с работата в екип – кооперативност, комуникативност, толерантност, емпатия, адаптивност, самоконтрол, асертивност и решаване на конфликти. С помощта на учителя, учениците осмислят тези компетенции и заедно извеждат правила, които подпомагат екипната работа. Повече за Пукльовците може да научите на https://thepoppals.com/, а самите игри може да изпробвате на https://thepoppals.com/demo.

Всичко започва преди две години, когато синът на Ставрос е в първи клас. Детето е склонно да прекарва цялото си свободно време с различни технологии и бащата забелязва, че те не му се отразяват добре – става апатично към всичко друго, което го заобикаля. Ставрос иска синът му да се интересува от това, което се случва около него,вместо само от това, което е на екрана. Ето защо той решава, че трябва да създаде дигитални игри, които са също толкова завладяващи като останалите, но да стимулират интереса към околните и към света. Така се появява прототипът на Пукльовците, който става подарък за класа на сина му. Играта се приема изключително добре от децата и отзивите на учителите са много положителни. Те споделят, че класовете им се сплотяват, децата се опознават и стават чувствителни едни към други.Случаите на отхвърлени деца и подигравките намаляват. Докато тестват прототипа на играта, Ставрос се запознава със статистиките за уменията за работа в екип на децата в България.Оказва се, че те са на едно от последните места в света по тези умения, според проучване на Международната програма за оценяване на учениците (PISA) през 2015 г. Двамата с Ива решават да създадат Пукльовците, които да помогнат за разрешаването на този проблем и да дадат възможност на нашите деца да развиват тези ключови умения за успех в 21 век.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн