Спасено в Центъра на Зелени Балкани морско орле избра остров Лесбос за свой дом през зимата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
65375475428Помните ли двете спасени след буря от екипа на Зелени Балкани морски орлета през пролетта на миналата година? А помните ли, че едното бе освободено в края на лятото от адапционна волиера в Източните Родопи?

Е, преди дни до нас достигна радостна новина – птицата не само е оцеляла, но е предприела и миграция, като е достигнала до гръцкия остров Лесбос. Как разбрахме това ли? Поради това, че със съдействието на нашите колеги от Българското дружество за защита на птиците преди освобождаването му орелът бе оборудван с GPS предавател.

Тук идва най-интересната част: данните, които последно предавателят ни изпрати, бяха от остров Лесбос.

След като узна това, екипът на Спасителния център потърси за помощ нашия дългогодишен приятел и колега Филип Драгумис. Той от своя страна ни свърза със своите колеги от Лесбос – Стилянос Заннетос и Александрос Коурис от Лабораторията по консервационна биология към Univeristy of the Aegean.

Благодарение на усилията на гръцките колеги птицата бе не само открита, но и фотографирана. А най-радостното е, че направените снимки я показват в добро здраве и отлична летателна форма.

Истории с щастлив край като тези – съвкупност от добре свършена работа на терен, адекватни действия от ветеринарните специалисти и рехабирлитаторите на Спасителния център на Зелени Балкани и отлично партньорство на национално и интернационално ниво – могат само да ни дават нови сили в ежедневната ни работа в името на опазването на дивите животни.

Благодарим на всички, които съдействаха в „създаването“ на тази добра новина. Пожелаваме на нашия пернат приятел дълъг и безпрепятствен живот и още нови срещи, но само в полет!

Христина Клисурова,
Спасителен център за диви животни
Зелени Балкани
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн