Българският ветеринарен съюз подкрепи забраната на фермите за ценни кожи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Организацията, обединяваща всички практикуващи ветеринарни лекари у нас, препоръчва да се въведе забрана за отглеждането на норки и други диви животни във ферми за ценни кожи
*

Norka 660Законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен от депутати през септември миналата година. През 2018 г. забраната събра 51 234 подписа и беше внесена за разглеждане от Национална гражданска инициатива в Народното събрание.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейноствх. № 954-01-70/13.09.2019 г. предлага от началото на 2021-ва година да се забрани  “отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”.

Докато се бави разглеждането му на първо четене в комисиите, на сайта на Народното събрание драстично се увеличиха становищата в подкрепа на законопроекта.

Сред тях са научните становища на най-компетентните научни институти по отношение на дивите животни, животинското поведение и биоразнообразието. 

Това са два института към Българската академия на науките (БАН) –Инсититутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) иНационалният природонаучен музей, както иБиологическият факултет към Софийски университет.

Към тях се присъедини истановището на Българския ветеринарен съюз (БВС), в което се казва, че БВС и ветеринарните специалисти в Република България препоръчват да се въведе забрана за отглеждането на норки и други подобни диви животни във ферми за ценни кожи на територията на страната.

БВС се позовава на научни изследвания, които доказват, че отглеждането във ферми на норки и други диви животни причинява страдание на животните и създава сериозни рискове за благосъстоянието им, които няма как да бъдат преодолени.

Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, коментира: „Със становището си ветеринарните специалисти от Българския ветеринарен съюз се наредиха до най-компетентните научни експерти у нас в областта хуманното отношение към животните и биоразнообразието, които се обединяват около позицията, че фермите за ценни кожи са нехуманни, жестоки, вредни за околната среда и опасни за хората. Надяваме се депутатите в комисиите да обърнат достатъчно внимание на тези становища и да разгледат проекта за забрана възможно най-скоро.

От Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България инициираха в социалните мрежи подписване наОтворено писмо към Председателя на Народното събрание и председателите на ресорните комисии (с копие до министър-председателя Бойко Борисов), с което настояват да се ускори разглеждането на законопроекта както в комисиите, така и в пленарната зала.

Само за една седмица във Фейсбук отвореното писмо събра над 1400 подписа от граждани и организации. Това е доказателство, че обществото следи законодателния процес и ще продължава да настоява за забрана на фермите. Отлагането и забавянето на тази забрана само ще донесе ново страдание на милиони животни.“, посочва Петя Алтимирска.

Писмото ще бъде внесено в Народното събрание и Министерски съвет в понеделник.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн