Правителството реши да бъде учреден „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Kapka vodaМинистерският съвет реши да бъде учреден „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София. Той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от Централния бюджет за 2020 г. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Български ВиК холдинг“ ЕАД – София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участия в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура, финансиране на дружества, в които холдинговото дружество участва, координиране и управление на инвестиционните дейности и на дейностите по поддържане на ВиК инфраструктурата.

Предвижда се в срок до шест месеца след учредяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества и в дружества, свързани с осъществяване на предмета на дейност на холдинга, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията.

Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Български ВиК холдинг“ ЕАД ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в капитала. Той ще има двустепенна система на управление – Надзорен и Управителен съвет. Членовете на Надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а членовете на Управителния съвет – от Надзорния.

Създаването на новия холдинг е с цел решаване на сериозните проблеми пред отрасъла. Той ще извършва финансиране на дружества, в които участва, както и координиране и управление на инвестиционни дейности и на дейностите по поддържане на ВиК инфраструктурата, която е недоизградена и силно амортизирана. Затова е налице е потребност от изграждане на нови, реконструкция и модернизация на съществуващи ВиК системи и съоръжения.

Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020. ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма с всички произтичащи от това права и задължения.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн