Eлена Петрова с дебют в ролята на Мими в “Бохеми” на сцената на Старозагорската опера

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
45545454На 23 януари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще оживее отново шедьовърът на Джакомо Пучини – операта „Бохеми“. Каква по-хубава вечер от тази музикална приказка, в която участват две прекрасни и силни жени!

Спектакъла ще дирижира Нобуаки Нагата (Япония). Световно признатият румънски художник Каталин Йонеску-Арборе е автор на оригиналната сценография, решена в кинематографичен ракурс. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова облича героите в красиви костюми, адекватни на епохата и в синхрон с цялостната атмосфера на драматичната история за любовта.

Режисьор на постановката е Огнян Драганов, който многократно е работил в България и в чужбина с този творчески екип. Огнян Драганов поставя за втори път „Бохеми“ в своята кариера. Зрителите ще станат свидетели на интересно сценографско и режисьорско решение, в което максимално се използва сценичната техника – въртяща се сцена, подвижни платформи и др.

Творческият екип не може да избяга прекалено много от драматургически заложеното действие, тъй като самият текст и ремарките на Пучини са много стриктни“ – споделя режисьорът. В ролята на Мими дебютира младата и много талантлива Елена Петрова, а Шан Хуанг (Китай) е в ролята на Рудолфо. В останалите роли ще видите Иван Кабамитова, Теодор Петков, Пламен Кумпиков, Деси Стефанова, Александър Марулев и др., оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, деца от вокалната студия при Детско-юношеската студия за опера и балет при Старозагорската опера.

Елена Петрова е родена през 1994 г. в Сливен. Завършва Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, но се насочва към оперното изкуство след дългогодишното музициране под палката на маестро Методий Григоров в детски хор „Дружна песен“ и смесен хор „Добри Чинтулов“ – Сливен. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. Жасмина Костова.

Още като студентка Елена Петрова участва в редица концерти като авторския концерт на проф. Георги Костов с диригент Деян Павлов, съвместен концерт на Националната музикална академия и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров, “Нещо на сериозно, нещо на шега и изобщо като нищо на света“ с диригент Левон Манукян , „Една вечер в операта“- съвместен концерт-спектакъл на НМА и Държавна опера Стара Загора с режисьор Огнян Драганов и диригент Ивайло Кринчев.

Бохеми1Дебют на професионалната сцена прави през октомври 2016 г. на сцената на Старозагорската опера в ролята на Метела от оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“ с режисьор проф.д-р Румен Нейков и диригент Димитър Косев. През 2017 г. играе в още три продукции на Държавна опера – Стара Загора: в съвременната камерна опера от Георгос Минас “Пламъци в платната на нощта“ – световна премиера, във „Вълшебната флейта“ в ролята на Втора дама и в „Бохеми“ в ролята на Мюзета.

В репертоара на Елена Петрова като солист в Държавна опера – Стара Загора влизат водещи роли в оперетите „Царицата на чардаша“, „Херцогинята от Чикаго“ и „Хубавата Елена“.

Елена Петрова участва и в атрактивния концерт „Queen – шоуто продължава“ с диригент Димитър Косев. Тя е е соло-изпълнител в танцовия спектакъл „ГЕТО“ по музика клезмер и на Горан Брегович. През април 2016 г. печели Специалната награда в академичния конкурс „Проф. Илия Йосифов“. През септември 2019 г. получава специалната награда на маестра Веселина Кацарова от Майсторския й клас в Стара Загора – участие в главна роля в постановка на Старозагорската опера.

На 23 януари на сцената на Държавна опера – Стара Загора е дебютът на Елена Петрова като Мими в операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини. Не пропускайте този прекрасен спектакъл с изящната, млада и талантлива Елена Петрова!
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн