Премиерът Борисов разговаря в Истанбул с Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
3P1A9105Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

*  *  *
“В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет” – заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

„Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, отбеляза премиерът Борисов, след като по-рано през деня се проведе Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Министър-председателят изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа, както и във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона. Работи се активно и по темата за отпадането на американските визи за България.

Премиерът Бойко Борисов посочи също, че днес беше подписан и предварителен договор за покупко – продажба от страна на „Булгартрансгаз” ЕАД на 20 % от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А, проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта Балкански поток. „По този Балкански поток ще тече и руска, и азерска газ и от всеки, който може да достави до тези газови магистрали“, заяви министър-председателят и добави, че се спазват всички европейски правила. „Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия Изток, премиерът Борисов заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават. „Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет“, заяви още министър-председателят.

На въпрос за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган премиерът Борисов открои три от обсъжданите теми по време на разговора – инфраструктура, енергетика и миграция. Борисов обърна внимание на работата по уширяването на ГКПП-тата с оглед на засиления трафик от тежкотоварни автомобили. „Поех ангажимент както ГКПП Калотина уширяваме, да уширим ГКПП Капитан Андреево и Лесово“, отбеляза премиерът.

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, министър-председателят отбеляза: „Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Бойко Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн