Жалони на успеха маркираха през 2019 година развитието на Старозагорската опера

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
60784587_1522632097872118_6993305135644409856_nВ навечерието на Новата 2020 година Държавна опера-Стара Загора се обръща с удовлетворение към постигнатото през изминалата календарна година. Равносметката е 21 премиерни спектакъла и концерти реализирани от творческите екипи на Държавна опера-Стара Загора. Много от тях носят знака „за първи път“ в България, в Стара Загора и на Балканите. 2019 дава началото и на мащабни международни копродукции – „Италианката в Алжир“ с Македонската опера и балет, супер продукцията на операта „Атила“ с Театро лирико-Каляри, Италия, „Африканката“ – съвместна продукция с Дойче опер-Берлин. 2019 година отбелязва 70 години професионален балет в Стара Загора, за 50-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство, както и почит към родената в Стара Загора световна оперна прима Стефка Минева.

Възторжени отзиви, зрителски овации и все по-голямо признание в национален и международен план съпътстват всяко от големите събития на Държавна опера – Стара Загора. Ръководството на театъра – в лицето на директора Огнян Драганов, артистичния директор Веселина Кацарова, художествения ръководител на балета Силвия Томова и главния диригент Ивайло Кринчев, си поставя още по-високи творчески цели, планира амбициозни проекти и се стреми към завладяване на нови хоризонти и ангажирането на още по-голям брой съмишленици и последователи.

Премиерите и най-ярките гостувания на 2019

Още в първия месец на новата 2019 година бяха реализирани две премиери – Концертът-трибют на легендарната група Whitesnake със заглавие „Here We Go… Again!“ с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора и рок група „Кикимора“. На 29 януари нов живот бе даден на мюзикъла „Лелята на Чарли“ с участието на ученици от НУМСИ “Христина Морфова”. Този спектакъл бе част от програмата на Музикалното училище, с която тази година се отбелязват 45 години от създаването му. Втората премиера с участието на талантливите ученици бе мюзикълът „Класният се жени“ от Филип Павлов с премиера за първи път в Стара Загора на 27 февруари. Режисьор и на двете постановки бе Николай Априлов, а диригент – Красимир Къшев, който е и преподавател в НУМСИ“Христина Морфова“.

Във втория зимен месец, февруари, за първи път в Стара Загора бе представена оперетата от Имре Калман „Херцогинята от Чикаго“ под режисурата на проф. Румен Нейков. За първи път през месец март бе представен и шедьовърът на Джоакино Росини – операта „Италианката в Алжир“ – копродукция на Държавна опера-Стара Загора и Македонската опера и балет с режисьор Урсула Хорнер. За ролята си на Изабела в този спектакъл солистката на Държавна опера – Стара Загора Петя Петрова получи наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Кантус фирмус. През октомври „Италианката в Алжир“ получи и своите заслужени адмирации на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

През март малките артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет към Държавна опера-Стара Загора представиха премиерата на мюзикъла „Космическа приказка“.

През април се състоя премиера на балета „Лешникотрошачката“ с хореограф Константин Уралски (Русия). За първи път в България бе представена камерната опера „Лицето на лъва“, която получи Специалната грамота „Стара Загора“ на Община Стара Загора за ярка интерпретация на значима социална тема.

Блестящият танцов спектакъл „Гето“ по музика клезмер и на Горан Брегович бе събитието на месец май (на първата снимка). Веднага след премиерата си на 21 май, „Гето“ обра овациите и на столичната публика и бе представен на сцената на Националния музикален театър. На 30 май пък на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ бурно бе аплодирана от столичани уникалната постановка с кукли на операта „Турандот“ – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора.

През юни Детско-юношеска студия за опера и балет към Операта представи за първи път в България спектакъла на мюзикъла „Зайчето Питър“.

65145678_2602521979758507_2271390722890399744_nЗа четвърти път Опера на стадиона – запазена марка на Старозагорската опера, привлече вниманието на почитателите на операта от България и региона със спектакъла на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди с участието на Кирил Манолов. На 10 юли балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора представи три едноактни балета – „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“. Огромен беше и интересът към балетната премиера „Антигона“ по хореографията на Людовик Парти – на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. Пак там се състоя световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана от Андреа Катели специално за Държавна опера-Стара Загора.

На нова сцена – средновековната крепост „Туида“ край Сливен, блесна операта „Аида“ от Джузепе Верди на 14 юли.

Държавна опера С тара Загора бе основен участник в програмата на Летните музикални вечери “Баба Вида 2019″. В рамките на три августовски дни и вечери на специално построена сцена пред крепостните стени на средновековния замък „Баба Вида“ бяха представени спектаклите на операта „Набуко“ и оперетата „Хубавата Елена“, в парка – специалната програма за децата на Видин „Музикално пътешествие“, а в спортната зала зрителите горещо аплодираха спектакъла на балета „Нестинарка“.

От 20 август до 4 септември за втора поредна година се състоя Майсторския клас на оперната дива и артистичен директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова, който тази година събра в Стара Загора млади оперни певци от България, Турция, Швейцария, Германия, Финландия, Полша, Италия, Япония.

Новият творчески сезон 2019/2020 г. за първи път започна извън границите на България с премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди – на сцената в Каляри, Италия. Съвместната продукция на Старозагорската опера и Театро лирико, Каляри, ще бъде представена в България за първи път през юли 2020 г. на стадион „Берое“ в Стара Загора.

За откриването на балетния сезон на 15 октомври в постановката на балета „Лебедово езеро“ участва световната звезда Денис Черевичко – премиер солист на балета на Виенската Щатсопер. Оперният сезон бе официално открит със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини с участието на звездата от световните сцени сопраното Светла Василева.

c1c46eb38d0e482ee1d0d9d515f89ad8Безспорно огромното събитие за всички меломани в Стара Загора бе премиерата на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер, с която бе открит Фестивалът за оперно и балетно изкуство. На сцената оживя оперен шедьовър, реализиран по изключително въздействащ начин и със съвременни послания от световноизвестния оперен режисьор Вера Немирова. Това заглавие се поставя за първи път в България и на Балканите и се реализира с дарените от Щатсопера-Берлин костюми и декори. През март 2020 г. спектакълът на операта „Африканката“ ще бъде представен и на сцената на зала 1 на НДК. В първия брой на авторитетното германско издание “Das Opernglas”е поместена публикация за „Африканката“ на Старозагорската опера.

В края на 2019 г. – на 6 и 7 декември, Държавна опера – Стара Загора гостува с огромен успех в Националния театър на Люксембург с премиерата на „Любов и ревност“ – камерна опера от Албена Врачанска.
Забележителни декемврийски спектакли на балета на Държавна опера – Стара Загора увенчаха края на творческата 2019 г. На 5 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се състоя премиерата на балета „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин.

На 17 декември софиянци и гостите на столицата възторжено аплодираха балета на Старозагорската опера, който представи за първи път в София – на сцената на зала 1 на НДК, своята впечатляваща продукция на балета „Дон Кихот“ от Минкус със звездите на Щатсбалет – Берлин Яна Саленко и Мартин Валтер в главните роли. На 1 ноември, Денят на народните будители, в категория „Балетно изкуство“ – колективна награда, Балетът на Държавна опера – Стара Загора получи престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“.

79879790Държавна опера – Стара Загора посреща със самочувствие 2020 година и с непоколебимостта да продължава да обогатява своя репертоар с нови и атрактивни заглавия, да радва своите почитатели с гостувания на звезди от световния оперен и балетен афиш, да експериментира смело с нетрадиционни и рядко поставяни оперни и балетни творби, да приема предизвикателствата на новото време с впечатляващи и иновативни продукции.

През новата година екипът ще продължава да се грижи за своята публика от най-ранна детска възраст, както и ще се стреми да изненадва приятно своите верни почитатели и да търси още по-интересни и привлекателни начини и средства да достигне до още по-широк кръг зрители.

Да бъде щастлива и успешна Новата 2020 година!
65499442_2265248740258945_6018722965363884032_n
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн