Премиерът Борисов донесе в Стара Загора добрата вест за първите отпуснати средства за новата зала

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420113¦У54Премиерът Бойко Борисов посети днес Стара Загора и донесе добри новини – правителството отпусна първоначалните 4,5 млн лева за изграждане на мултифункционална зала в новия парк „Артилерийски“. Той бе посрещнат на продължението на бул. “Хр. Ботев” между двете части на парк “Артилерийски” малко след 15 часа този следобед.

„Тук бяха казарми, а сега е прекрасен парк, хората го използват и му се радват. Преди изборите обещах, че Стара Загора ще има нова голяма зала, финансирането е осигурено“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Използвам възможността да благодаря на премиера за това, че за пореден път удържа на думата си. Средствата вече са при нас, а сумата е достатъчна за началните етапи. В момента тече конкурс за проектиране, който е съгласуван с Камарата на архитектите“, каза кметът Живко Тодоров.

Новото съоръжение ще бъде изградено върху 20 декара общински терен. Вижданията са то да има 5200 седящи места. Така Стара Загора ще може да е домакини на множество различни събития, стана ясно от думите на градоначалника. „Цялата сума, нужна за изграждане на залата, ще бъде ясна, след като бъде избран проектът. Идеята е да имаме нещо компактно, но и в същото време работещо, с което всички да се гордеем“, допълни Тодоров. Той изрази благодарност за цялостната подкрепа, която получава Стара Загора от правителството. Тодоров подчерта, че по този начин в града досега са санирани и обновени над 80 жилищни блока.

Бойко Борисов благодари на старозагорци, че за трети пореден мандат подкрепиха Живко Тодоров. По отношение на залата той е на мнение, че не бива да е чак толкова голяма. “До 15 милиона съм ви казал. Ако стане за 12-13, ще съм радостен. Ако искате да е по-голяма, ще си вземете от бюджета на Общината. Направете проекта и елате да го защитите. Имате сега пари да проектирате, да мислите и да направите нещо красиво в този парк, хората да му се радват” – каза той.

България днес е една огромна строителна площадка, припомни премиерът. Строят се автомагистралите “Хемус” (всички лотове са разплатени, проектирани, работи се на пълни обороти), “Струма” и “Европа” (магистралата за Сърбия, която е готова вече на 80%), през настоящия мандат предстои реконструкция на важните републикански пътища Ботевград-Мездра и Монтана-Видин, връзката Поморие – магистрала “Тракия”.

Газопроводите до Димитровград за втечнен газ от Катар, САЩ, Израел, както и “Балкански поток” за Сърбия и страните от Централна Европа се строят в момента много активно – по близо 5 километра в денонощие. Санират се и старите тунели и мостове по магистралите, които не са ремонтирани, откакто са построени. Готови са 9 от тези големи пътни съоръжения.

P1420123Борисов изброи тези обекти в отговор на въпроси от страна на медиите за бъдещата четирилентова връзка на Стара Загора с магистрала “Тракия”. “И на нея ще й дойде времето, но преди това искам да видя Ботевград-Мездра, а там ще отидат средства от порядъка на 250-300 милиона. Защото е дефиле, но ако искаме Северозападът да стане като тук, този път трябва да го направим. Все българи сме, но сега планината буквално ни разделя на две. Знаете ли колко ви завиждат хората от Търговище, Варна… Тръгнеш през Варна и минеш през Бургас, за да отидеш в София… Тунелът под Шипка става страхотен, но хората не го виждат. 100-метрови мостове, дълги километри, вече са готови. И малките тунели са готови – осветлението им слагат. До 31-ви декември трябва да светнат, защото са по европейски програми и трябва да затворим годината. И влизаме в най-големия тунел. Ще се съревновават на него австрийци с нашите български фирми на АМ “Струма”, където вече правят по 8 метра на ден тунел. Така че атакуваме всичко заедно. Правят се уникални строежи! Но вместо да се гордеем с това, отиват, намерят една плочка и цял ден я показват” – сподели премиерът.

По злободневната тема за водата на Перник Бойко Борисов отбеляза, че от 1952-1955 година по водопроводите на града не е ремонтирано нищо. “Няма по-млада от мен тръба. Разбира се, ще си понесат своята отговорност всички, които през годините са допринесли за това. Но когато говорехме за водните цикли – колко е важно да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода. Както и кметове, които не пожелаха да се включат в тези проекти. А сега започват да искат пари от бюджета. Благодаря на ВиК-тата в Стара Загора и Враца, че изпратиха екипи да помагат в Перник. Там могат да работят едновременно 4 екипа. И държавната фирма “Монтажи” помага, разкопават… Трябва да им подменим тръбите. Намерена е вода в пещерите, което е добра новина. Но ще трябва да се положат 80 км тръби. Успяхме да съберем пари в бюджета, като свалихме контрабандата до нива от 3 процента. И виждате само за Стара Загора и градовете около нея колко пари се изпратиха целево” – обобщи Борисов.

Кметът на Стара Загора допълни, че преди да се започне работа по четирилентовата връзка с “Тракия”, трябва да бъде обновен и алтернативният маршрут към магистралата – пътят за Чирпан, който ще бъде използван, докато се строят 6-те километра от края на града до детелината на магистралата. Той благодари на премиера и за отпуснатите 1 милион лева за гравитачния водопровод от вододайната зона “Бешбунар”, благодарение на който областният град получава допълнителни количества вода.

Във връзка със “Зелената сделка”, прокарвана от Еврокомисията, премиерът Борисов припомни, че имаме голям въглищен ресурс, който може да се ползва, но и да мислим междувременно какво ще правим след това. Може да искаме част от обещаните от ЕК милиарди за газифициране на централите и за осигуряване на заетост, но решението не е лесно, нито може да се вземе еднолично, защото въглищните ни ТЕЦ-ове дават 60% от електроенергията в България, а само в източномаришкия басейн работят 15-20 хиляди души. “Колкото и да поискаме днес, ще ни дадат. Но това не е в наш интерес. Защото ние няма с какво да ги заместим тези централи. Мариците са тема за поне 5-6 години работа по тях, ако искаме да запазим, да претрансформираме, като хората останат сигурни, че ще си вземат заплатите, ще се пенсионират и няма да бъдат ощетени. Това ни е единствената цел. Винаги има технически решения за впоследствие. Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата” – каза Борисов.

На събитието днес присъстваха още зам.-председателят на НС Емил Христов и народните представители Маноил Манев и Радостин Танев, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, общински съветници, заместник-областният управител Петя Чакърова и други.

P1420128
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн