Митрополит Киприан ще служи днес в Бачковския манастир. Вчера бе в Шипка, даде и празничен прием в Митрополитския дом

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Подстригват най-младия иподякон – 8-годишния Георги Николов, в Стара Загора на Богоявление, 6 януари
*
IMG_1307IMG_1309Във втория ден на Рождество Христово (Събор на Пресвета Богородица), Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители от епархията отслужиха Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Рождество Богородично“ – Шипченски манастир – гр. Шипка. В края на службата владиката се обърна към миряните с послание – „Празникът да ни отведе по прашните пътеки на родните домове и при нашите родители, които винаги ни очакват, независимо дали са те на земята, или на небето. Да почувстваме дланите им, за да осъзнаем колко сме малки, и тогава, и особено сега. И в тая малкост да се смирим пред тях и Бога, който също чака да ни прегърне, за да изтрие греховността ни. Да Му се отдадем, както Той се отдаде на нас.“

Днес, 27 декември (Стефановден), Архиереят ще служи в Бачковския манастир „Успение Богородично“.

Десетки миряни поздравиха Старозагорския митрополит по време на традиционния празничен прием в Митрополитския дом. Първи при него дойдоха възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия“, с директор Латинка Петрова. Освен празничен поздрав, владиката бе изненадан с две народни песни от Здравко Стефанов, бивш възпитаник на Дома, понастоящем студент в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и стипендиант на фондация „Св. Киприан Цамблак“.

Дядо Киприан изказа специална благодарност на иконописката Зорница Иванова, която обикновено остава в сянката на изографисаните от нея храмове.

Сред гостите бяха народният представител Халил Летифов, кметовете на общините Мъглиж – Господин Господинов и Гурково – Мариан Цонев, свещенослужители и семействата им.

В края на вечерта митрополит Киприан получи портрет от 8-годишния Георги Николов. Той не пропуска църковните служби, както и мероприятията, в които участва владиката. Моли се за живот, здраве и любов. Именно досегът до архиерея го кара да иска да помага в службите. Детето ще сбъдне своята мечта и ще бъде подстригано за иподякон на Богоявленската литургия на 6 януари в Катедралния храм „Св. Николай“, Стара Загора, която започва в 09:30 часа.

IMG_1310IMG_1312

IMG_1319IMG_1313
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн