Празник в Змейово отбеляза 100 години производство на прочутия пелин в селото

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_8282IMG_8386За тринадесети път в старозагорското село Змейово пристигнаха гости от близо и далеч, за да участват в Празника на пелина. Той се организира от Община Стара Загора, местното кметство и НЧ „Пробуда 1928“. Тази година се навършват и 100 години от първото производство на пелин в селото.

Още преди официалното откриване танцьори от фолклорни формации, жители на селото и гости се хванаха на кръшно хоро, за да дадат началото на празника.

Отец Петър отслужи водосвет за здраве и освети пелина.

„Добре дошли на тринадесетия празник. Нека животът Ви да бъде сладък, да ви горчи само като пиете змейовския пелин“, пожела кметът на селото Стоян Трифонов.
„Поздравявам Ви с празника и с това, че толкова години пазите традициите и ги предавате на поколенията. А това е единственият начин българското село да остане живо“, каза Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора.

„Винаги ми е приятно като идвам на този празник, той е прелюдия към предстоящите светли празници. Змейовският пелин е познат не само у нас, а и в чужбина. Надявам се да се насладите на еликсирната напитка, но не прекалявайте. Пийте, пейте, танцувайте и се забавлявайте“, поръча и Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Общо 22 са пробите от бял и червен пелин, които трябва да оцени компетентно жури в състав: Искрен Пачаманов, Славей Паунов и Теньо Димитров. „Тази година участниците са доста повече от миналата, ще победи най-добрия пелин“, категоричен бе Пачаманов.

Гостите на празника бяха посрещани още на стълбите пред читалището с хляб и сол, както и с дъхав пелин. След това те се отправяха към бъчвите, където производители ги подканяха да опитат от еликсира. За мераклиите да си купят цената е 5 лв. за литър.

Предприемчиви търговци пък бяха спретнали уханни скари с кюфтета, кебапчета и други вкусни мезета.

Традиционно ехтяха изстрели от стари пушки и пищови, както и от черешово топче, произвеждани от представители на клубовете за любителите на старинни оръжия „Поп Минчо Кънчев“ и НД „Традиция“.

В празничната програма се включиха фолклорни певчески и танцови състави от Стара Загора, Раднево, Гълъбово, както и от старозагорското село Загоре и симеоноградското Калугерово.

IMG_8276IMG_8371
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн