Приход от отстъпено право на строеж ще компенсира неповишаването на такса “Смет” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
65657Общинският съвет на Стара Загора даде на днешната си сесия съгласие да бъде организиран и проведен публичен търг за учредяване право на строеж на освободеното място на Стария съвет. Началната тръжна цена е съобразена с пазарната оценка от 1 915 000 лева без ДДС, изготвена от независим оценител.

За предложението гласуваха 40 общински съветници, петима се въздържаха, а трима бяха против.

Приходът от предоставянето на право на строеж ще запълни недостига от 1,3 милиона лева в общинския бюджет, очертал се поради неповишаването на такса “Смет”, за да не бъдат засегнати предвидените ремонти, програмата за насърчаване на образованата раждаемост и др.

По-рано през годината конкурс на Община Стара Загора по Закона за обществените поръчки за идея, визия и функция на нова сграда определи за реализация проект на колектив от арх. Георги Чернев, арх. Ива Алтънова и арх. Петър Киряков, за което съобщихме своевременно >>> https://stzagora.net/2019/05/15/представиха-идейните-проекти-за-нова/.

Който спечели търга за отстъпеното право на строеж, е длъжен да разработи работен проект, който изцяло да бъде съобразен с класирания на първо място проект за сграда.

Той предвижда изграждането на сграда с две подземни нива, партер, три надземни нива и терасовиден етаж. В нея са включени подземен паркинг, бистро в сутерена, на партера – магазини, арт-кафе и изложбена зала, с офиси на следващите 3 етажа. На последния терасовиден етаж ще има многофункционална зала за различни събития.

Община Стара Загора отдавна предлага да изкупи съседния подземен паркинг зад Универсалния магазин от собствениците му, но исканата цена е твърде висока. Затова кметът Живко Тодоров предлага в рамките на настоящия Общински съвет Постоянната комисия по общинска собственост да проведе допълнителни разговори със собствениците на паркинга, за да се потърси отново вариант за изкупуването му с цел ремонта му и благоустройството на това централно градско пространство, за да добие нормален вид.

“Това, което в момента можем да направим, е да задължим по Закона за утройство на територията собственикът за своя сметка да укрепи мястото – обясни кметът по време на днешната сесия на ОбС. – Разбира се, той винаги може да ни отвърне, че няма пари, и съответно Общината ще бъде принудена да извърши това, след което да си търси по съдебен път парите. Начинът, по който следва да постъпим, трябва да го решите в крайна сметка вие като общински съветници. Затова ви предлагам в рамките на комисията по общинска собственост да се проведат тези разговори и да вземем решение в рамките на следващите месеци по какъв начин да постъпим с този паркинг. Проект за пространството отгоре има направен, той е остойностен и изпълнението му може да започне във всеки един момент, в който се намери решение на въпроса с паркинга.”

*  *  *
IMG_8110IMG_8061На заседанието на ОбС с 47 гласа „За“ бе одобрена план-сметката за дейностите по чистотата през 2020 г. на община Стара Загора. Няма да има промяна в параметрите на досегашната такса битови отпадъци, стана ясно по време на последното заседание за годината на старейшините.

С мнозинство бе подкрепено предложението на кмета Живко Тодоров за структурни промени в администрацията. Те влизат в сила от 1 януари 2020 година. Нов заместник-кмет ще има в екипа. През изминалата седмица стана ясно, че позицията ще заеме досегашният общински съветник Милена Желева. Тя ще отговаря за ресор „Култура, туризъм и младежки дейности”.

По време на заседанието на местния парламент бе приета на второ четене и Наредба за организацията и дейността на клубовете на пенсионера на територията на община Стара Загора, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора на първо четене.

Подкрепена бе промяната в предназначението на съществуващ дългосрочен общински дълг и разширяване обхвата му за мостово финансиране на всички инвестиционни проекти, реализирани със средства от Европейския съюз по Оперативна програма „Региони в растеж“ и Оперативна програма „Околна среда“, при запазване на останалите параметри в договорените размери и срокове. Избрани бяха и представители на Община Стара Загора в Общите събрания на смесените дружества.

Празничен поздрав към старейшините отправиха малчуганите от детска градина №25 „Ален мак“. Коледно наричане за здраве, благоденствие и мъдро управление направиха и дребосъците от детска ясла „Маргаритка“ под липите. Старозагорчетата получиха лакомства и пожелания за здраве, палаво детство и усмивки.
IMG_8100IMG_8083
IMG_8085
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн