Мария Динева: От 2020 г. общините трябва по закон да начисляват такса “Битови отпадъци” според количеството им

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Maria Dineva 365“Още от 2011 г., когато наш кандидат за кмет (на тогавашния Съюз Стара Загора) беше Дамян Георгиев, нашата позиция е против вдигането на такса “Смет” – заяви пред медиите днес председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева след оттеглянето на предложението за увеличаване на такса “Битови отпадъци”.

“Промилите не са много, въпросът е какво се дава насреща. Важна е услугата. Има предприятия, в които контейнерите се събират веднъж на 2 седмици или 10 дни, въпреки уверенията в противното. Сигурно един момент ще ни се наложи да плащаме повече – и гражданите, и бизнесът, обаче тази услуга трябва да отговаря на това, което плащаме” – каза тя.

Мария Динева потвърди, че “Народен съюз” е коректен партньор на управляващите от ГЕРБ. “Ние за втори път подкрепихме г-н Живко Тодоров и не издигнахме наш кандидат за кмет – припомни тя. – И той, и ръководството на ГЕРБ назад във времето и сега са наясно с тази наша позиция.

Ние сме обявявали публично, и то нееднократно, при това много отдавна, че за нас от “Народен съюз” има две неща, с които не можем да направим компромис, представлявайки хората, които са ни избрали: вдигане на данъци, такси, включително такса “Битови отпадъци”, и увеличението на цените на услугите. Такса “Битови отпадъци” е такса за услуга. Това не е данък. Но всичко, което се случва в България, на практика го превръща в поредния данък, който тежи на обикновения човек като краен потребител на услугата.

Няма никаква драма в тази наша позиция. И преди малко разговарях с кмета. Отношенията ни не се променят по никакъв начин.

Аз ще инициирам един разговор, който да започне наистина още след приемането на Бюджет 2020, вероятно в началото на март. За да говорим по общата рамка на средствата, които са необходими, ние трябва да имаме анализ на разходите. А не само какво очакваме да получим, като платят хората и фирмите.

Анализът на разходите е изключително важен, както показва практиката и на други общини. През март ще седнем заедно – всички представители на политическите партии и коалиции в Общинския съвет, за да тръгнем и да намерим едно работещо решение. Едната част е общата рамка на разходите. Другата част на темата обаче е начинът, по който да бъде начислявана такса “Битови отпадъци”. Аз смятам, че в момента както е, не е справедливо. Имаше коментари, че и на човек да е, в един малък апартамент може да живеят 5 човека и съответно те ще бъдат още по-ощетени. Да, това е така, обаче нека си припомним нещо много важно: боклука не го правят апартаментите и къщите. Правят го хората.

Така че трябва много сериозен разговор и анализ по тази тема, за да се намери работещо решение.

Така, както е направен законът, до края на тази година е ясно. Но от януари 2020 г. в чл. 67 на Закона за местните данъци и такси е записано, че общините са задължени да начисляват такса “Битови отпадъци” според генерираното им количество. И ако няма такава възможност, може с решение на Общинския съвет да се избере друга методика, като ясно се упоменат мотивите защо не може да се плаща за генериран отпадък. Това нещо предстои и ние няма как да избягаме от него. Важно е, и смятам, че сме постигнали съгласие с колегите, да започнем този разговор отрано, за да не се случи това, което се случи сега” – заяви председателят на Общинския съвет.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн