Черни петна на Аязмото, като от асфалт, се оказаха живи. И мърдат

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420050P1420044Място: източната алея на Аязмото, на 50 метра преди площадката с уредите (стрийтфитнеса). По тротоара, бордюра и част от асфалта се забелязват черни петна, като нацапано с асфалт. Впечатлението е, сякаш някой несръчно е работил с разтопен асфалт и е омазал по нашенски наоколо.

Отблизо обаче, при по-внимателно вглеждане, се вижда, че петната не са от асфалт. Второ впечатление – че са от някакъв черен прах, или черни дървесни спори (примерно, от шишарки). Но и това впечатление е погрешно.

При още по-внимателно вглеждане става ясно, че петната са живи, мърдат – все едно повърхността им кипи, и дори бавно променят очертанията си.

Заснетото и увеличено изображение разкрива неочакваната истина: петната се състоят от милиони микроскопични ларви. На какво насекомо? Оставяме специалистите да кажат.

Тъй като почти никой не е наясно за какво става дума, някои минават през петната, разнасят ги по тротоара. По-добре да не го правят. Най-вероятно ларвите са безвредни – на някой вид бръмбар или ципокрили мушици, но все пак.

3 секунди видеоклип: https://youtu.be/nnpsDcWtR3s

P.S.: Специалистите се произнесоха. Струпването се дължи на безвредни насекоми вилоскачки (Anurida maritima). Обитават листната покривка, хранейки се с мъртви растения и животни и с микроорганизми. За тях се съобщава на много места в мрежата, например тук: https://www.agefotostock.com/age/en/Stock-Images/Rights-Managed/FHR-42997-00001-026/1.
Определението им върви по следния ред:
Arthropods (Arthropoda) » Hexapods (Hexapoda) » Springtails and allies (Collembola) » Poduromorpha » Neanuroidea » Neanuridae » Pseudachorutinae » Anurida » Anurida maritima.

В региона за вилоскачки се съобщава през февруари 2013 г., като са се появили в с. Енина. Тогава ентомологът от Националния прородо-научен музей д-р Марио Лангуров е коментирал, че не е необходимо да се пръскат с препарати, тъй като до десетина дни ще изчезнат сами.

DSC_0009P1420056
P1420047
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн