Станаха известни промените в общинската администрация на Стара Загора, предложени от кмета Живко Тодоров

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
90707В материалите за новото заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе на 19 декември, е включено очакваното предложение на кмета Живко Тодоров до старейшините за одобряване на промени в структурата на Общинската администрация и дейностите към нея, считано от 1 януари 2020 година. В него се казва следното:

На основание чл.21, ал.1, т.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, след анализ на изпълнението на дейността на администрацията и нейните структури и в отговор на очакванията и обосновани искания на гражданите, предлагам на Вашето внимание структурата за мандат 2019 – 2023 година на Общинска администрация Стара Загора и дейностите към нея.

При нейното обсъждане и разработване се е имало впредвид спазването на разпоредбите на редица закони като: Закона за администрацията, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за публичните финанси, Закона за държавния служител, Закона за административно – териториалното устройство, Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

1. Увеличен е броят на заместник кметовете от 4 на 5, като са определени и новите им функции. Големият обем и разнородна дейност във функциите на Общинска администрация и необходимостта от осъществяване на пряк контрол от страна на ръководството на Община Стара Загора по отношение на дейностите, обуслови формирането на още един ресор на Заместник кмет на общината.

* Заместник кмет „Устройство на територията, строителство и инвестиции”
* Заместник кмет „Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности”
* Заместник кмет „Транспорт, чистота и екология“
* Заместник кмет „Култура, туризъм и младежки дейности”
* Заместник кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности”

Всеки един от заместник кметовете, съобразно определените им функции се свързва с подчинените им вътрешни структури в Общинската администрация по Приложение №1-1 – Органиграма.

Направени са вътрешни преструктурирания на отдели и дирекции както функционално, така и числово – Приложение №1, а именно:

2. Закрива се Дирекция „Административно-правно обслужване“ и се обособяват самостоятелни отдели: „Правно нормативно обслужване, „Човешки ресурси“, „Административно и информационно обслужване“, „Административно стопански дейности“.

3. В Дирекция „Гражданско състояние“ се намаля числеността с 1 щ.бр.

4. Дирекция „Европейски програми и международно сътрудничество“ се закрива.

5. Създава се Дирекция „Инвестиции и Европейски програми“ с два отдела: Отдел „Инвестиции“ и Отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“

6. Не са структурирани или са с променени функции и численост следните отдели:

* Отдел „Инвестиции и управление на проекти” от Дирекция „Строителство и инвестиции“ се закрива.
* Отдел „Устройство на територията“ преминава в Дирекция „Строителство и инвестиции“ и се увеличава числеността на същия със седем щатни бройки;
* Отдел „Стопанска политика“ от Дирекция „Общинска собственост и стопанска политика“ се закрива.
* Отдел „Туризъм и спортни дейности“ се закрива и се обособяват: Отдел „Спортни дейности“ и Отдел „Туризъм и младежки дейности“.
* Отдел „Екология“ се обособява в Отдел „Екология и гори“ с численост 9 щ.бр.
* В Отдел „Регистрация на общинска собственост“ се намалява числеността с 1 щ.бр.

В другите бюджетни дейности извън Общинската администрация е преразгледана финансираната численост в различните бюджетни дейности, съгл. Приложения №2 и Приложения №3, където е отразена и координацията на звената с общинската администрация с оглед на предложената структура.

7. Увеличава се числеността на: Звено „Спорт за всички и спортни дейности“ с 4 щ.бр., Звено „Гробищен парк“ с 2 щ.бр., Звено „Градска мобилност“ с 1 щ.бр., Звено „Стопанисване и поддръжка на общински имоти и вещи“ с 2 щ.бр.

8. Намалява се числеността на: Звено „Чистота“ с 14 щ.бр., Звено „Общински пазари“ с 4 щ.бр., Звено „Общинска охрана“ с 6 щ.бр.

9. Закрива се звено „Наеми и рекламна дейност“ и се създава Звено „Управление на общинската собственост и разрешителен режим“ с 13 щ.бр.

Така предложената структура ще бъде по-ефективна в процеса на управление на административните процеси. В нея частично са намалени йерархическите връзки на подчиненост. По-пряко се стига до висшето ръководство, тъй като отделни отдели са организирани и като самостоятелни структурни звена, без да се включват в състава на дирекции по реда на разпоредбите на чл.15, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Вътрешните структурни промени са осъществени без промяна на общата численост на Общинската администрация, продиктувано от необходимостта от балансирано разпределение на функции и дейности или вътрешни размествания по Приложение №1 и Приложение №2. Аргументите за това са по-добра координация на вътрешни връзки и структурни единици за постигане на по-голяма ефикасност и ефективност при управление на административните процеси. Общата численост на Общинска администрация се запазва на 359 щатни бройки, Приложение №1, а на местните бюджетни дейности по Приложение №2 се намалят с 10 щ.бр.

Към настоящият момент поради недостиг на средства само от държавната издръжка, се дофинансират допълнително 81 щ.бр. със средства от собствените приходи на Общината, което ни позволява разпоредбата на чл.96 от Закона за публичните финанси. Предлагам, разпределението на финансирането на 359-те щ.бр. да се разпредели, както следва: 278 щатни бройки от общата структура да се финансират като делегирана от държавата дейност и 81 щатни бройки да се дофинансира от собствени приходи, включително и да се ползват преходни остатъци от минали години.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн