Предимствата на електронните билети и мобилното приложение за тяхното закупуване представиха в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_7097На пресконференция днес ресорният зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов, ръководителят на проекта за модернизация на градския транспорт Мирослава Шопова и част от екипа, както и управителят на дружеството „Автобусни и тролейбусни превози“ЕООД инж. Димитър Авджиев дадоха подробности за новото безплатно мобилно приложение за закупуване на билети. Повод за допълнителните разяснение станаха въпроси в социалните мрежи, касаещи мобилната апликация и нейните технически характеристики. „Имаше предложение, което вече сме отправили към фирмата-изпълнител – консорциум „Ем Транс Сис“, София, за превод на приложението на други езици, за да бъдат улеснени чуждоговорящите жители и посетители на Стара Загора“, уточни още Йордан Николов.

По време на срещата с медиите стана ясно още и че апликацията, освен че е безплатна за използване от потребителите, е и по-изгодна за пътуващите по две линии на градския транспорт в рамките на час, защото заплащат само един билет. Изработката на приложението е било бонус от фирмата, т.е. Община Стара Загора не е заплащала допълнително за неговата изработка, уточниха представителите на екипа.

До приключване на проекта ще могат да се дават още предложения, които да са в полза на всички, които използват градския транспорт. Предстои и обществено обсъждане през това време.

За технологичния процес, както и за параметрите на самото приложение подробности от името на фирмата даде Мирослава Шопова. „Използвана е технологията React Native, която e водеща в света на мобилните приложения. На същата са базирани Instagram, Skype, Uber, Tesla, Bloomberg и много други“, каза тя. От прочетеното писмо в отговор на въпроси относно опростения изглед, от фирмата допълват, че това е с цел улесняване на ползването от различни възрастови групи.

В писмото си от Консорциума казват още, че посещаемостта на апликацията се следи чрез платформата Google Analytics, която произвежда репорти за нуждите на транспортния оператор и осъвременяването на транспорта в Стара Загора. Засегната бе и темата с електронните плащания и избора на PayU, водеща компания за такъв род услуги, оперираща в над 15 държави с над 300 000 търговци.

По време на пресконференцията бе разяснено, че служителите на „Автобусни и тролейбусни превози“ са преминали обучение за работа с електронните билети и мобилното приложение. Билетчето в апликацията се активира в момента на качване в превозното средство, което се проследява от контрольора, и важи за 60 минути използване на градските линии. Независимо от електронните нововъведения, кондуктори/контрольори в автобусите и тролейбусите в Стара Загора ще има още дълго време, сподели Димитър Авджиев.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн