Навременните мерки не допуснаха появата на Африканска чума по свинете в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3809 (Large)Заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, се състоя днес в Стара Загора. Участваха д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, представители на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ, на неправителствената организация „Зелени Балкани“.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в областта. До този момент няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че почти всички задни дворове в областта са депопулирани.

Д-р Миков заяви още, че в Старозагорска област стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, са получили определеното подпомагане. На следващо заседание на комисията предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след указания срок, които ще бъдат изпратени към МЗХГ.

От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове. „При установени от нас нарушения законът се прилага с цялата си тежест“, уточни д-р Миков. Служители на Дирекцията продължават с ежедневните проверки, включително и по сигнали на граждани.

От Областната дирекция по горите съобщиха, от 1 октомври до днес на територията на област Стара Загора за отстреляни 921 диви свине, като за всички са предадени проби за изследване за Африканска чума по свинете и трихинелоза.

В края на заседанието г-жа Микова и д-р Дамян Миков отново подчертаха, че засега ситуацията в Старозагорска област е спокойна. Това се дължи на навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн