Подписка за паметен знак на Димитър Димитров

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
dimitar dimitrovВъв връзка с отбелязване 90-години от рождението на Маестро Димитър Димитров – дългогодишен главен диригент и директор на Държавна опера – Стара Загора, Съюзът на учителите-ветерани иниира Подписка за поставяне на паметен знак на Маестро Димитър Димитров.

Може да я подкрепите до края на седмицата в Билетна каса на Държавна опера – Стара Загора, след което подписката ще бъде внесена за разглеждане от комисиите в Общински съвет – Стара Загора.

Изложбата за живота и творчеството на Маестро Димитров може да разгледате във фоайето на Операта до края на годината.

Руслан Райчев

Руслан Райчев

Държавна опера – Стара Загора се включва и в честванията на 100 години от рождението на Руслан Райчев с представяне на книга за живота му – на 3 декември от 19 часа в залата на РБ “Захарий Княжески“ (вход свободен). В представянето ще участва синът на Руслан Райчев Петър Райчев

Руслан Райчев е сред най-значимите български диригенти от втората половина на ХХ век. Той е сред уважаваните директори на Софийската опера и балет, основател е на Музикалния театър “Стефан Македонски”, както и на оперните театри и оркестри във Варна и Пловдив. Работил е също като главен диригент в Бургас и Стара Загора. Тези факти, сами по себе си, дават основание Руслан Райчев да бъде определен като “строител” на българската музикална култура от средата на ХХ в. Така, в продължение на 60 години големият и уважаван наш диригент изпълнява благородната мисия да претвори шедьоврите на музикалната класика и да извиси българското изпълнителско майсторство до върховете на световното признание.

“Книгата, посветена на кръглата 100-годишнина на Руслан Райчев е с документален характер. В нея намират място множество прецизно издирени и хронологично систематизирани архивни и снимкови документи, както и медийни публикации. Но независимо от последователността в подредбата на конкретните биографични факти и периоди – главно от творческата му биография, съдържанието на текста логично се разгръща в няколко основни раздела, с относително самостоятелна функция (60 години на диригентския пулт, Свидетелства на времето, Приложения), които взаимно се допълват като информация и по този начин калейдоскопично изграждат пълнокръвната персонална представа за личността и делото на Руслан Райчев.”

Проф. Румяна Каракостова
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн