“Красивите лица на Стара Загора”: Среща с доц. д-р Алексей Стоев в четвъртък, 28 ноември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
7643у825На 28 ноември 2019 г. от 18:00 ч. в Международния младежки център Стара Загора ще се проведе среща с доц. д-р Алексей Стоев – учен, астроном и физик, археоастроном, спелеолог, изследовател.

Доц. д-р Алексей Стоев е роден е на 15.12.1952 г. в Пазарджик. Магистър по физика. Докторско звание защитава през 2002 г. в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Доцент е от 2012 г. От 1979 г. до сега работи най-напред като физик, а след това и като директор на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Юрий Гагарин”, Стара Загора. От 2011 г. е директор и на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на спелеологията в България, Гърция, Чехия, Словакия, Албания, Куба, Русия, Македония, Полша, Румъния и др.

Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на астрономията и археоастрономията в България, Русия, Румъния, Турция, Македония, Украйна, Аржентина и др.

Участник и организатор е на национални и международни научни симпозиуми и конференции в областта на астрономията и археоастрономията, физиката на карста и спелеологията.

Над 250 са научните му трудове, публикувани в България и в чужбина. Още толкова са неговите научно-популярни и есеистични публикации.

Член е на редица национални и международни научни организации. Основател и ръководител е на Групата за археоастрономически проучвания и експедиции и на Спелеоклуба при Туристическо дружество “Сърнена гора”, Стара Загора. Опитен пещерняк и изследовател.
#dvaбутон за споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн