Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание: През следващата година имаме рекорден бюджет за отбрана

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410887P1410895Рекорден е бюджетът за отбрана за 2020 г. – около 2,041 млрд. лева. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който се срещна с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във Военния клуб в Стара Загора. В срещата участва и бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада.

“За трета поредна година заплатите на военнослужещите нарастват с 10%“, подчерта Емил Христов. Той сравни и общите разходи за отбрана, които за 2018 г. са били в размер на 1613 млн. лв., за 2019 г. – 1839 млн. лв., а за 2020 г. се предвиждат 2041 млн. лв.

Основна част от нарастването на разходите отиват за придобиване на бойни способности – самолети, кораби, бойна техника и други ключови проекти на Министерството на отбраната. Увеличението на капиталовите разходи за 2020 г. е с 43 млн. лв., което представлява нарастване с 42% в сравнение с 2019 г. и 166% в сравнение с 2018 г., когато те бяха 55 млн. лв. „С тези средства с общ размер от 146 млн. лв. ще бъде осигурено възстановяването и въвеждането в оперативна готовност на самолетите на въоръжение сега в Българската армия и част от транспортните вертолети М-17 и бойните Ми-24. Ще продължи и изпълнението на основни проекти на министерството на отбраната, стартирани през тази година“, категоричен бе зам.-председателят на НС. Внимание ще бъде обърнато и на дълго отлагани в по-предни години проекти, като развитие на системите за разузнаване и наблюдение във формированията на Сухопътните войски; въздушно наблюдение и разузнаване с безпилотни летателни системи; придобиване на техника за логистично осигуряване и др.

„За 2020 г. в централния бюджет са осигурени допълнителни, извън бюджета, разходи за отбрана в размер на 495 млн. лв., от които 455 млн. са капиталови. От тях – 100 млн. лв. са за нова бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 171 млн. лв. са за патрулен кораб за ВМС; 100 млн. лв. са за изграждане на инфраструктура необходима за новия тип боен самолет F-16“, посочи Емил Христов.

По време на срещата представителите на СОСЗР повдигнаха въпроса за социалната политика, която държавата води по отношение на пенсионираните военнослужещи и възможността те да използват лечебни и възстановителни бази. Внимание бе обърнато на демографските въпроси и приоритетите пред управлението на страната. Емил Христов представа акцентите на правителството в Бюджет 2020 г. – образование, увеличаване на доходите, здравеопазване и отбрана.
08P1410889
#


бутони за споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн