ВОЛЯ: Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_UrnaБългарски граждани без завършено основно образование да нямат право да гласуват. Това е едно от предложенията за промяна на Изборния кодекс, които внесоха в парламента депутатите от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Те предлагат правото на глас да губят и тези сънародници, които имат неплатени данъци и осигуровки. „Промените ще имат бързо и пряко позитивно въздействие върху целия изборен процес и недостатъците му, за които сега само се говори. Неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот, нямат никаква представа за какво и за кого гласуват. Според нас, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано. Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове“, коментира зам.-председателят на НС и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки. Той припомни член 53, ал. 2 от Конституцията, в който се казва, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Според Марешки гражданите имат не само права, но и задължения. „Отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот. В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите – не. Затова трябват спешни промени“, допълни Веселин Марешки.

Друго предложение на ВОЛЯ, с което ще се гарантира прозрачността на изборите, е видеонаблюдение онлайн в края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. „Всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция. Това е гаранция за граждански контрол върху процеса“, категоричен е зам.-председателят на НС Веселин Марешки.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн