Избраха Мария Динева от Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ за председател на новия Общински съвет в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5425215

Кметът Живко Тодоров получи атрибутите на градоначалник - лента с цветовете на националния флаг  и златна огърлица

Кметът Живко Тодоров получи атрибутите на градоначалник – лента с цветовете на националния флаг и златна огърлица

От днешната тържествена сесия за конституиране на Общинския съвет в Стара Загора, на която клетва положиха кметът Живко Тодоров, новите общински съветници и кметовете на кметства в населените места от Община Стара Загора, дойде и първата политическа новина.

За пръв път през годините, в които е с най-голямата група в местния парламент, ГЕРБ не издигна свой кандидат за председател на съвета. Позицията на партията мотивира водачът на групата Николай Диков:

“Нека това бъде Общински съвет на надграждането, на здравия разум и на консенсуса в името на Стара Загора, а не на една или друга политическа партия. Нека загърбим политическите страсти и емоции. Ние носим голяма отговорност. Затова нека ни води единението в името на нашия любим град – Стара Загора! – каза Диков и добави: – Нашата група няма да излъчи номинация за председател на Общинския съвет. Ще подкрепим друго предложение.”

Единственото предложение за председател веднага след това направи Методи Пенчев от ССД, член на групата на коалиция “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ”. Той номинира Мария Динева – водач на групата, бивш зам.-кмет на Община Стара Загора, общински съветник от три предишни мандата с висок авторитет, активна гражданска позиция и делови, точен подход към обсъжданите въпроси.

За избора на председателя с тайно гласуване единодушно бе определена 7-членна комисия, съставена от членове на различните групи в Общинския съвет. За неин председател също единодушно бе избран Стефан Анков от групата на ГЕРБ.

Резултатът: от участвалите 49 общински съветници 43-ма гласуваха със “За” Мария Динева, 6-ма бяха против.

“Приемам доверието ви с огромна отговорност. Подкрепата ви означава за мен, че този Общински съвет наистина ще бъде различен и че ще работи изцяло и само в интерес на гражданите на Община Стара Загора. Заклевам се да бъде така!” – бяха първите думи на 40-годишната Мария Динева като председател на местния парламент. Тя е магистър по регионално планиране и управител на строителна фирма.

За зам.-председатели на Общинския съвет бяха предложени Таньо Брайков от групата на ГЕРБ и Иван Върляков от групата на “БСП за България”. Те бяха избрани с явно гласуване при резултат 46 “За” и 2-ма въздържали се.

Следващото заседание за Общински съвет – Стара Загора ще се проведе след една седмица, на 14 ноември 2019 г.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн