Ще вдигнат паметник на загиналите във войните от с. Яворово

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3555 (Large)IMG_3556 (Large)На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ днес единодушно бе гласуван проектът за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на с. Яворово.

Мемориалът ще се намира в градинката в центъра на селото. Идеята за изграждането му е на членовете на местното читалище „Ахинора“. Преди 4 години с много ентусиазъм те тръгват по трудния път за издирване на имената на всички загинали във войните яворовци. Стартират и акция за събиране на дарения.

Автор на идейния проект за мемориала е старозагорският скулптор Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Паметникът ще бъде изработен от мрамор и ще се състои от три плочи, които се застъпват леко. Най-високата е 2.20 м и е в средата. Трите мраморни къса оформят като цяло кръст от ранното християнство. На фасадата ще бъдат издълбани имената на над 60 жители на Яворово, загинали във войните за свободата и независимостта на България, както и местата, на които са били убити.

На заседанието на Областната комисия за военните паметници представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов заяви, че проектът за паметника е много добре издържан художествено и отговаря на всички изисквания на Закона за военните паметници. Министерството вече е взело решение да подпомогне с 5000 лв. изграждането на мемориала в с. Яворово. От дарения на родолюбиви българи до този момент са събрани над 3000 лв. Необходими са още около 2000 лв. за реализацията на проекта.

IMG_3559 (Large)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн