Интригуващи премиери и ярки годишнини в 50-тото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2019

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Фестивалът ще бъде открит с премиера на „Африканката“ – копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин
*
DSC00657fDSC00694fПетдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) ще се проведе от 22 ноември до 7 декември в Стара Загора. Програмата на музикалното събитие тази година впечатлява със селекция на уникални спектакли, оперни и балетни премиери, отбелязване на знакови годишнини, международно участие, изложби и срещи с публиката.

„Това е събитие, което вече 50 години доказва своята виталност. Трябва да сме горди, че то се организира от Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора тук, на сцената на Операта. Благодарим за доверието на Общината и за възможността, която ни предостави да съставим програмата“ – каза директорът Огнян Драганов пред медиите днес.

„Фестивалът на оперното и балетното изкуство е една от най-престижните визитки на този град. Община Стара Загора е последователна в своята подкрепа. По наше желание в тазгодишната програма се обръща внимание на старозагорските представители. Искаме и занапред да отдаваме нужното уважение и внимание към тях“, каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван на Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

Петдесетото издание на Фестивала, организирано от Старозагорската опера и Община Стара Загора, ще се проведе от 22 ноември до 7 декември 2019 г. Програмата на фестивала тази година впечатлява със селекцията на уникални спектакли на рядко изпълнявани оперни произведения, оперни и балетни премиери. Ще бъдат отбелязани знакови за музикалния живот на България и света годишнини, забележително международно участие, атрактивни съпътстващи събития, изложби и срещи с публиката.

Официалното откриване на Фестивала на оперното и балетното изкуство е на 22 ноември с премиерата на грандиозната опера „Африканката“ от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин. Режисьор на постановката е Вера Немирова – едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. В досегашната история на българския оперен театър «Африканката» не е поставяна у нас. Така наречената «голяма опера» – утвърдила се на сцената на френския музикален театър през 20-те и 40-те години на 19 век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер. Техническите параметри на сцената на Държавна опера – Стара Загора позволяват да се осъществи адаптация на създадената сценография и оборудване за спектакъла. В реализацията на проекта освен Вера Немирова участва и част от постановъчния екип на Дойче Опер. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал, който е в солистичния състав на спектакъла на Дойче опер през 2015 г.

vasco da gama5Таис-Марчин БрониковскиСпециално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на оперната прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест под диригентството на Владимир Бошнаков ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев. Среща на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На срещата с публиката ще бъдат прожектирани уникални избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия. С поглед-равносметка е и премиерата на балетния спектакъл „Шопениана“ с посвещение на 70-годишнината от началото на балетното изкуство в Стара Загора. „Шопениана“ ще бъде поставен от примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова.

Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъдат отбелязани с изложба на Къщата-музей „Панчо Владигеров“ и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Григор Паликаров на 29 ноември. С почит и уважение към основателя на ФОБИ – диригента Димитър Димитров (1929-1999), ще бъде припомнено за неговия голям принос към българската музикална култура на 1 декември с прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди – телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983). Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм е посветено на 100-годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

В последните си издания фестивалът поддържа и регулярно международно участие с представянето на непознати или рядко изпълнявани в България заглавия. През 2017 година Опера Нова от Белград гостува с „Орфей“ от Монтеверди. През 2018 година Националната опера и балет на Северна Македония – Скопие гостува със „Севилският бръснар“ от Росини. През тази година на фестивала ще гостуват два ансамбъла: Опера Балтик от Гданск ще представи рядко изпълняваната творба „Таис“ от Масне на 27 ноември под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли зрителите ще видят Беса Лугичи (Косово), Марчин Брониковски и Ивайло Михайлов. Националният оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от сравнително непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

Най-новият спектакъл на операта „Фалстаф“ от Верди на Държавна опера – Пловдив ще сложи финалния акорд на фестивалните дни и вечери на 7 декември под диригентството на именития български диригент Павел Балев със специалното участие на Кирил Манолов, титулован ласкаво като най-добрия Фалстаф в света и световната оперна прима Мариана Пенчева в ролята на мисис Куикли.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн