Осветиха ремонтираната сграда на Старозагорска митрополия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Библиотеката на митрополията е отворена за всички старозагорци
*
IMG_9776Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан извърши преосвещаване на параклиса “Св. апостол Карп”, който се намира на втория етаж в административната сграда на Старозагорската света Митрополия. Тя бе изцяло реновирана със средства от бюджета й, както и с финансовата помощ на държавата.

„Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов за отпуснатата субсидия за ремонтиране на сградата. От дълги години не й беше правен ремонт, но сега работните помещения, библиотеката и заседателната зала са във вида, в който трябва да бъдат“ – каза владиката по време на освещаването. Освен вътрешните ремонти е обновено и дворното пространство, където камбанен часовник радва разхождащите се в парк „Митрополит Методий Кусев“.

Цялостен ремонт претърпя и библиотеката. Ново е цялото техническо обзавеждане и интериор. Фондът е от над 11 500 тома книги. 7455 от тях вече са инвентирани, описани и вкарани в софтуера. Библиотечният фонд съдържа разнообразна специализирана богословска духовна литература, научна и художествена на литература. Голяма част от богослужебните книги се нуждаят от възстановяване, което е предстоящо. Има библии и книги с над 100-годишна история. Библиотеката притежава всички богословски трудове, излезли на български език през последните 20 години. Намерението на библиотекаря дякон Цветан Атанасов е многобройните писма, кореспонденцията на митрополитите и поздравителни адреси през цялата история да бъдат отделени в самостоятелен раздел. Библиотеката е отворена за всички желаещи да я ползват. Работното й време е през делничните дни от 8:30 до 17:00 ч.

По време на свещеническата конференция, на която отец Петър Радев представи доклад за правата и задълженията на свещенослужителите, от името на общинското ръководство и лично от кмета Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова подари на митрополитската библиотека книгата на Румен Манов „Приказка за България“ – луксозно издание, библиографска ценност, издадена само в 150 екземпляра, която съдържа исторически факсимилета, артефакти за България и др. Тя пожела „пратениците на Бога да съхраняват и да възпитават на ум и разум старозагорци“.

Свещениците получиха и екземпляри от книгата „Селата на община Стара Загора – от Арнаутито до Яворово: 51 извора на хляб, вяра и култура“.

Още по темата:
Преосвещават параклис “Св. апостол Карп” в обновената сграда на Старозагорската митрополия

IMG_9783IMG_9775

IMG_9770
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн