В Стара Загора честват Деня на народните будители

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9598 (1)Общоградски ритуал за тържествено честване на 1 ноември – Деня на народните будители, организира Община Стара Загора.

От 9.00 часа в храм „Св. Теодор Тирон“ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев.

В 11.00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк ще се съберат старозагорци за преклонение и признателност към делото на народните будители.

В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Културен център „Стара Загора“ ще се състои церемония по официалното връчване на отличието „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора. Слово за будителите ще произнесе Милен Врабевски, български лекар, бизнесмен и филантроп, учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Ще бъдат връчени и наградите „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените.

Множество инициативи за празника са подготвили и културните институти в Стара Загора.

На 30 октомври в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде открита изложбата „Спомен за дарителя, памет на бъдещето“, посветена на 115 г. от рождението на Недю Александров, църковен деец, краевед, общественик, дарител. Изложбата е част от събитията за 65-годишнината на РБ „Захарий Княжески” и представя личната библиотека на богослова, дарена на регионалната библиотека..

На 1 ноември от 11.00 часа Регионален исторически музей – Стара Загора кани посетители на специализирана беседа „Възникване на новобългарското образование във възрожденска Стара Загора“. По предварителна заявка се предлага и презентация „Памет за старозагорските будители“.

1 noemvri (1)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн