В Стара Загора: Документално кино с режисьора Елдора Трайкова

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5356361На 30-ти октомври (сряда) по покана на Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора в партньорство с АртЕриа, със съдействието на Община Стара Загора и КинеДок, ще гостува един от най-добрите режисьори на документално кино в България – Елдора Трайкова.

С над 40 филма зад гърба си, много от които награждавани, Елдора Трайкова освен майстор на киното е и великолепен събеседник.

Старозагорци са поканени на две прожекции на нейни филми, придружени с дискусия, на 30 октомври с начало 18:00 ч. в залата на Регионална Библиотека “Захарий Княжески”.

Вход свободен!

18:00ч. – 19:00ч – Прожекция на “Кеймбридж” (2015, 64 мин.)
19:00ч.- 19:30ч. – Дискусия с Елдора Трайкова
19:30ч. – 20:30ч. – прожекция на “Миниатюра за пиано” (2018, 61 мин)
20:30ч. – 21:00ч. – Дискусия с Елдора Трайкова

“Кеймбридж”
Северозападна България е най-бедният район в цяла Европа. Но точно там, на брега на Дунав, в село Долни Цибър се наблюдава културен феномен – 90% от жителите са роми със сериозен и реален стремеж към образование, заради което селото получава прозвището “Ромския Кеймбридж”.
Пенсионери, деца, родители – всички учат и искат да учат, знаят и за Харвард и са убедени, че най-важно е образованието. Учат за себе си, “от никого нищо не очакват”, наясно са с пропагандата и не искат да бъдат “употребени” и “купени с кебапчета”. Иначе някои политици ги наобикалят, но проблемите в района са стари и тежки.

“Миниатюра за пиано”
Филмът “Миниатюра за пиано” е победител в конкурсната програма на Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест от 2018г.
Проследява всекидневния усилен труд на четирима възрастни лекари, практикуващи в малки села в България, които въпреки всички пречки не се отказват да следват призванието си. Зад камерата е легендарният Емил Христов.

Награди:

* Фестивал за българско документално кино, „Златен ритон“, Пловдив, 2018
* Награда за най-добър документален филм на София Филм Фест, 2018
* Фестивал за документално кино DOK.fest, Мюнхен, 2018

Елдора Трайкова завършва кинорежисура във ВИТИЗ през 1979 г. Филмът й „Летящи чинии над село Ключ“ е отличен на фестивала в Монреал, а „Неонови приказки“ – с голямата награда на фестивала в Тампере и наградата за документален филм на Би Би Си Фест.

Носителка на „Златна роза“ от фестивала във Варна за филма „За хората и мечките“.

Режисьор е на повече от 40 документални филма.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн