Откриха новия просторен дом на музей “Литературна Стара Загора”

Разписание - градски транспорт >>>>
СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5005 (1)В истински празник на духа се превърна откриването на музей „Литературна Стара Загора“, който вече е в нов дом. Десетки старозагорци дойдоха, за да видят уникалната експозиция на богатото ни литературно наследство.

„Благодаря на всички духовни стожери на града ни. Този празник е не само на Стара Загора, той е празник и на България. Едва ли има друг град с такъв литературен музей. Битката беше дълга, борбата изстрадана. Ако нямахме подкрепата на кмета Живко Тодоров, делото ни нямаше да се увенчае с победа. Това, което виждате тук, е една малка част от богатството. Ако ги нямаше старозагорските поети, нямаше да я има и поезията на България“, каза в емоционалното си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Старозагорският духовен облик е двигател на литературна България. Както е казал Кирил Христов още през 1881 г., без Стара Загора няма българска литература“, посочи и уредникът на музея Иван Матев. „Радваме се, че след три десетилетия постигнахме това. То стана възможно благодарение на категоричната подкрепа на кмета Живко Тодоров, на ценителите и стожерите на литературното ни наследство в Общината – Иванка Сотирова, Диана Атанасова и отдел „Култура“ – допълни Матев. Той благодари и на арх. Татяна Радева за проекта, като и на братята художници Михаил Косев и Димо Генов, с чиято подкрепа е подредена експозицията.

Матев прочете есеистичната си творба „Реплика без драма“, в която се казва: …Душите на мъртвите, а и на живите старозагорски писатели вероятно се успокоиха. Низвергнати от три печални десетилетия, те най-сетне намериха своя творчески дом – пристъпиха тихо и невидим в храма на литературния си подвиг“. Иван Матев припомни препоръката на старозагорския поет и сърцевед Христо Кацаров, написана върху титулната страница на есеистичната му повест „Път до село“ на 27 август 1979 г.: „Дано Дом „Литературна Стара Загора да събере под своя покрив тези пръснати души – поетите“.

Димитър Делев, седмокласник от Шесто основно училище „Свети Никола“ представи интересно и експресивно експозицията и най-интересните артефакти в нея.

По стара българска традиция когато се гостува в нов дом, се носи подарък. От името на ръководството на Община Стара Загора Иванка Сотирова дари на музея портрет на Иван Мирчев, нарисуван от неговия съгражданин и духовен сподвижник, портретистът Николай Евров. Старозагорецът Щилян Кунев пък подари уникално издание на книгата „Тринадесет мистерии“, събрала стихове на двама велики старозагорски поети – Иван Хаджихристов и Иван Мирчев.

Благодарствен знак на Община Стара Загора бе връчен на Иван Матев за заслугите му в опазването на литературното ни наследство.

IMG_4970 (1)IMG_4974 (1)

IMG_4984IMG_5012 (1)

IMG_5014IMG_5032

IMG_5045IMG_5059
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн