Федерацията на ционистите в България иска отстраняването на Тома Белев от публични постове и декларация от лидерите на партии за осъждане на антисемитизма

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Zionist federation of BulgariaСлед цинично и неприемливо публично изказване по адрес на Холокоста и депортирането на евреите във фашистките лагери на смъртта по време на Втората световна война от страна на Тома Белев, член на Консултативния съвет по гражданско общество към Министерския съвет, Федерацията на ционистите в България поиска от премиера Борисов отстраняването на общественика от заеманите от него постове.

НА ВНИМАНИЕТО НА Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Уважаеми г-н Премиер,

Пиша Ви тези редове във връзка с последните публични коментари на г-н Тома Белев относно връзката между депортирането на евреи по време на ВСВ и настоящите транспортни практики в гр. София.

Въздържайки се от използването на груб език, се обръщам към Вас с молбата да освободите г-н Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, присъединен към Министерския съвет.

След години пропагандиране на идеята, че България е извор на толерантност и не само към евреите, но и към другите нации и народи, вярвам, че г-н Белев не заслужава какъвто и да е официален пост или официално асоцииране, и финансово подпомагане от българска държавна институция.

Световната ционистка организация е крайно възмутена от думите, изказани от г-н Белев и съветва Правителството на България категорично да се дистанцира от хора с подобни антисемитски настроения и нагласи.

С уважение:
Яков Джераси
Председател Федерация на ционистите в България

* * *
От името на Федерацията на ционистите в България председателят й Яков Джераси предлага на вниманието на 11 лидери на партии в България да се обединят около политическа декларация за осъждане на всички антисемитски прояви по време на предизборната кампания за Местни избори 2019 г. Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов и до Министерския съвет, както и до Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Веселин Марешки и Румен Чолаков. В обръщение към тях г-н Джераси заявява:

“Както съм сигурен, че знаете, кандидатът за общински съвет в София г-н Тома Белев използва недопустими изрази, асоцииращи настоящите транспортни практики в гр. София с депортирането на евреи по време на Втората световна война.

Без значение каква е била мотивацията на кандидата за общински съвет и причините за последвалото му поведение, доказало съзнателното и целенасочено използване на недопустимите антисемитски изрази, Федерацията на ционистите в България смята, че подобно поведение е недопустимо за всеки себеуважащ сегражданин на европейска страна и особено за политици и публични личности, които би трябвало да са пример за подражание в обществото.

В тази връзка, и за да докажем на беапелационно, че подобни практики са недопустими в европейска държава, и че България трябва да продължи да бъде пример и извор на толерантност и уважение към спазващите националните и международни закони хора от различни етноси, религии и раси, предлагам на Вашето внимание прикачената
декларация.”

Предложеният текст на декларацията гласи:

Политическа декларация срещу езика на омразата и антисемитското говорене

Ние, долуподписаните председатели на политически партии, декларираме, че водените от нас организации работят и ще продължат да работят срещу езика на омразата и антисемитизма в политическия и обществен живот на
Република България.

Смятаме, че поведението на всеки общественик или политик, използващ изрази на омразата, насочени умишлено или неумишлено, иронично или неиронично срещу етническа, расова или религиозна група е недопустимо и трябва да
бъде порицано.

С тази декларация заявяваме, че нашите политически партии няма да се асоциират с подобни общественици или политици, няма да приемат или издигат техни кандидатури за политически и/или избираеми длъжности, ще ги изключат или където това е невъзможно ще ги помолят публично да се оттеглят от съответните изборни листи (в случай, че езикът на омразата е използван по време на избори) и при упражняване на изпълнителната и/или законодателната власт няма да подпомагат тях и представлявани от тях организации с финансови, властови и регулационни механизми.

Към момента на подписването на тази декларация разпознаваме възмущението на българското общество от изказаните от г-н Тома Белев, кандидат за общински съветник в София, и се разграничаваме както от тях, така и от неговата кандидатура, призовавайки го да се оттегли от надпреварата. В случай, че той или друг кандидат с подобно поведение не се оттегли доброволно и бъде избран за съответната длъжност, декларираме, че нашите политически партии няма да работят заедно с него по никакъв въпрос в съответния орган на местното самоуправление.

С оглед на пропагандираната от години идея, че България е извор на толерантност към всички нации, народи и групи, смятаме, че използващите езика на омразата не заслужават какъвто и да било официален публичен пост.”
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн