Старозагорско дарение за новооткритата къща-музей на Иван Грозев в Карлово

Разписание - градски транспорт >>>>
СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Откриване къща музей Иван Грозев 3Откриване къща музей Иван Грозев 5В Карлово беше открита къща-музей на бележития българин Иван Грозев.

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, връчи за къщата икона, дарена специално за повода от Тракийски университет. Старозагорската палата и много старозагорски фирми са сред дарителите за възстановяването на къщата.

Председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откриха обновената къща на съратника на Васил Левски и известен български индустриалец Иван Грозев (ул. „В. Левски“ 44). На церемонията присъстваха членовете на управителния съвет на БТПП, председателите на търговско-промишлените палати от страната, председатели на браншови камари, ръководството на община Карлово и много граждани.

Идеята за възстановяване на къщата се ражда преди четири години по повод 120 години от създаването на БТПП, припомни нейният председател Цветан Симеонов. Той благодари на всички – дарители и местна власт, работили за възстановяване къщата на Иван Грозев, и връчи отличия и награди на хората, допринесли най-много за това.

На тържествената церемония в Обредния дом приветствия направиха директорът на Националния музей „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата и Константин Чакъров, автор на художествено-историческата експозиция.

Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и виден български индустриалец, наричан „патриарх на българската индустрия“. Той е и първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, по-късно Българска търговско-промишлена палата, като я оглавява в продължение на 20 години. Роден е в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежи на железопътни линии. Построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град. Веднага след Освобождението е бил кмет на Карлово, председател на Общинския съвет в Пловдив и на Пловдивския окръжен съвет. Занимава се с широко предприемачество. Ръководи строителството на железопътната линия Цариброд – София – Вакарел. От 1894 до 1895 година е кмет на София.
Откриване къща музей Иван Грозев 6Откриване къща музей Иван Грозев 2
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн