19 общини подкрепят инициативата на Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ за намаляване прага на преференциите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410633На 5 октомври по идея на най-голямата местна коалиция от партии в Стара Загора Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ, № 70 в интегралната бюлетина, 70 независими граждани с избирателни права взеха решение за организиране на Национална гражданска инициатива – подписка, за намаляване на прага на преференциите за отделни кандидати за общински съветници в листите на партиите и коалициите при местни избори от 7% на 3%.

Днес, 16 октомври, в Стара Загора се състоя и събранието, изисквано по чл.45, ал.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, което официално даде старта на процедурата по подаване на предложение до 44-тото Народно събрание да разгледа предлаганата промяна.

Освен граждани и организации от община Стара Загора, към инициативата се присъединиха граждани и организации от още 18 общини: Братя Даскалови, Чирпан, Раднево, Ямбол, Нова Загора, Марица, Пазарджик, Велинград, Дупница, Варна, Лъки, Смолян, Враца, Роман, Хайредин, Мездра, Монтана и Видин.

Събранието, председателствано от ексдепутата в 40-то Народно събрание Евгений Жеков, се проведе при следния дневен ред:

1. Одобряване предложение до Народното събрание.
2. Избиране на инициативен комитет.
3. Одобряване на бланка за събиране на подписи.
4. Определяне на срока и реда за събиране на подписи.

Предложението на Инициативния комитет до Председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи за внасянето на необходимите изменения в чл. 454, ал. 2 от Изборния кодекс, прочете Мария Динева, водач на листата на коалиция Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ. Предлага се текстът да стане както следва: “Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 3 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа”. Към предложението се прилагат мотиви и подписка.

Мотивите са следните: “С промените в Изборния кодекс от месец март 2019 г. в чл. 454, ал. 2, бе направена малко, но съществено изменение. Бе променен начинът на изчисление на преференциите за местни избори, като вместо процент от общинската избирателна квота бе наложен процент от гласовете, дадени за кандидатската листа на съответната партия. При това бе запазен прагът от 7%. Това доведе до увеличаване на абсолютната стойност на минимално необходимите преференции за големите общини над 10 пъти. На практика бе отнета възможността на гражданите сами да пренареждат листите. Като се има предвид, че повече от 1/3 от избирателите ползват правото си на преференции, сега действащият закон на практика ограничи възможността на над 1 милион граждани на Република България да избират според собствената си съвест и предпочитания. Ограничени бяха и правата на десетки хиляди кандидати да бъдат избирани пряко от гражданите. На основание на горното предлагаме да се направи изменение в чл. 454, ал. 2, и прагът на предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати да бъде намален от 7 на 3 на сто от гласовете, подадени за съответната кандидатска листа.”

Събранието гласува 7-членен Инициативен комитет с председател Мария Динева. Срокът за събиране на необходимите 10 хиляди подписа към предложението е тримесечен – от 16.10.2019 г. до 15.01.2020 г. Местата за събиране на подписите се съгласуват с кметовете на съответните общини.

Инициативата на Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ ще даде възможност на гражданите по-свободно да реализират своите избирателни права, обобщи Евгений Жеков. Той благодари поименно на водачите на листи от страната, присъединили се към инициативата на Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ.

P1410627P1410630

P1410622
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн