Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ в Стара Загора: Работим за силен резултат като на миналите местни избори

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Plamen Yordanov 365- Г-н Йорданов, навлязохме във втората половина от предизборната кампания преди местния вот на 27 октомври. Ще Ви помоля да направите един бърз преглед на позициите на ГЕРБ като водеща политическа сила в някои от общините, в които все още има въпросителни. Като Чирпан например, където ГЕРБ събра около себе си уникална коалиция от 7 партии.
- Чирпан е важна община, наистина. Смисълът на създаването на такова голямо обединение от партии с различни идеологии е да изберем един читав екип от хора – нямам предвид само кмета, а и администрацията и общинските съветници, които да подобрят ситуацията на живот в Чирпан. Затова преглътнахме и различията между нас като партии. Там сме с АБВ, със Социалдемократите – партии със съвсем различни виждания, и това не е с единствената цел изборите да бъдат спечелени. Тази голяма коалиция се води от един принцип, за разлика от твърденията на нашите опоненти. И той е по-добро управление на града. Това, което забелязвам с напредването на кампанията, е, че хората все повече разбират това нещо и възприемат тази идея.

- Дали пък подобно голямо обединение на партии няма да се превърне в удачен модел за преодоляване на характерния и за други малки общини застой?
- Не мога да кажа дали ще проработи другаде, тъй като всяка община си има свои специфични особености. В крайна сметка всичко зависи от личностите, които са кандидати на съответните партии. В Чирпан специално енергията, която има кандидатът ни за кмет Ивайло Крачолов, ме кара да съм спокоен, че ще се справи с трудната ситуация след изборите. Казвам това, защото вярвам, че той ще бъде избран. Освен пред предизвикателството да променим статуквото, ние се изправяме и пред огромния проблем какво ще правим после в Чирпан. Това беше проблем и при избора на самите кандидати, защото много от хората, с които говорихме да се включат в надпреварата за общински съветници и като част от екипа, обърнаха внимание на изключително тежката ситуация в тази община. Но подбрания екип от хора вече има готов план стъпка по стъпка как първо да излезе от тежката финансова ситуация, да започне да подрежда местния бюджет, след което да потърси помощ и от държавата. Истината е, че без такава помощ колелото много трудно може да се завърти.

- Кой е новият кандидат-кмет на ГЕРБ в Павел баня?
- Кандидатът ни за кмет там е Кръстьо Захариев. Той е познато лице в общината, тъй като е кмет на село Горно Сахране. Огромен негов плюс е, първо, че активно участва в обществения живот и е наясно с проблемите на общината. Живее там, семейството му е там, развива и малък семеен бизнес. Второ, също много важно, е, че е млад човек, пълен с енергия и хъс за работа. Не искам да казвам нищо лошо за другите кандидати или пък за настоящия кмет Станимир Радевски, който отново е кандидат, но самият факт, че е бил четири мандата кмет, говори за едно улягане. А за управлението на една община е нужна много енергия. В интерес на истината Кръстьо Захариев се възприема доста добре и от хората. Затова е твърде възможно ние да сме на балотаж в Павел баня, вероятно с кандидата на ДПС, тъй като те имат много силно представяне там.

- Как очаквате да се развие битката в Опан?
- Ситуацията в Опан също не е много ясна откъм резултат. Настоящият кмет Генчо Колев, който пак е кандидат, и който миналия път имаше нашата подкрепа, не заслужи правото да я получи отново от нас. Това, което видях в последните две години от неговото управление, е постоянното търсене на безпринципни мнозинства в Общинския съвет с една единствена идея – прокарване на важни за него лични решения в общината. За мен един такъв управник не заслужава доверие, защото не може в началото на мандата да тръгнеш с едни съвсем десни идеи, а в края на мандата да търсиш подкрепа отляво за съвсем леви идеи и да се опитваш да работиш с апаратни прийоми. Община Опан е една от малкото, да не кажа единствената в областта, която не успя да привлече нито един проект, финансиран с европейски средства през 4-годишния мандат. Което говори за недостатъчна инициативност и борбеност за усвояването на тези пари. Всички малки общини работят в конкурентна среда и зависи от самите управници доколко са дейни, доколко познават оперативните програми и доколко успяват да предложат за реализация най-добрите проекти. Щом няма нито един такъв спечелен, започнат или изпълнен проект, явно в Опан нещо куца.

- Какви са отношенията на ГЕРБ в Гълъбово с “железния” от 16 години на кметския пост Николай Тонев?
- Като с конкурент. Каквито сме в момента. От страна на областното ни ръководство ние винаги сме държали един напълно нормален тон с Николай Тонев по въпросите, по които сме имали допирни точки. В интерес на истината те не са били много през годините. Но сега, в предизборната кампания, определено отношенията ни са като на конкуренти. Бих казал – на моменти излизайки, може би, от рамките на добрия тон в говоренето. Което е и нормално донякъде за една такава малка община – в тях винаги предизборната кампания е някак си по-лична. Тъй като хората се познават, кандидатите се познават, имат минало, винаги личният момент нажежава кампанията, говоренето и отношенията.

- На този фон в Стара Загора нещата са доста по-различни…
- За радост тук такова нещо не се наблюдава, що се отнася особено до кандидатурите за кмет. Няма такава ожесточена кампания към момента, даже по-скоро кметската надпревара за мен сега е по-скоро вяла. Жалкото обаче е, че това носи като минус след себе си една по-ниска избирателна активност. А положителното е, че по този начин пък хората могат да чуят наистина прагматичните решения и добрите предложения на съответните кандидати. За жалост обаче все още не са ясни програмите на нито един от претендентите за кметския стол, с изключение на Живко Тодоров, който още в началото на кампанията, когато направи своя отчет, даде и анонсите си за следващ мандат. А тази вечер (понеделник, 14 октомври) ще представи програмата си и в пълнота. Много се надявам това да стане и от страна на другите кандидати, за да могат хората да направят един добър, информиран избор, когато гласуват. Другото, което ми прави впечатление в Стара Загора, е, че имаме много богата възможност за избор на общински съветници. Изключително много листи, много хора, голяма активност в социалните мрежи. Не ми харесва обаче това, че сякаш голяма част от кандидатите бъркат функциите на общинския съветник с тези на изпълнителната власт в лицето на администрацията на Общината. В социалните мрежи, в интервютата им и по срещи, на които присъствам, те говорят за неща, които реално няма да зависят от тях, ако станат общински съветници. Хубавото е, че има много млади кандидати от всички партии, което предполага по-добра мобилизация на младите избиратели. Но е важно те да бъдат по-информирани за това, какво всъщност трябва да правят след 27 октомври, когато евентуално бъдат избрани. Рискът е да бъдат разочаровани и демотивирани за работа, когато разберат, че няма как да направят нещата, които предлагат. Затова е добре да се информират повече предварително.

- Какви цели си поставя ГЕРБ за присъствие в бъдещия местен парламент, след като преди четири години взе 27 съветници от общо 51?
- Смятам, че и сега можем да постигнем мнозинство. Всъщност резултатът за листата ни не беше максимално възможният на миналите избори. Защото разликата между броя гласове за кандидата за кмет Живко Тодоров и за листата беше няколко хиляди гласа. Смятам, че при една добра индивидуална работа на всеки от листата този резултат може да бъде запазен. Много зависи и от това, кои от другите кандидатски листи ще прескочат 4-процентния праг за влизане в Общинския съвет. Защото същият брой гласове може да ни донесе както по-малко, така и повече общински съветници, в зависимост от преразпределението на гласовете за онези, които останат под бариерата.

- Как с няколко думи бихте характеризирали Живко Тодоров като човек и като кандидат за трети кметски мандат?
- С него се познаваме вече 20 години, откакто бяхме студенти. Най-силното му качество може би, което го прави уникален, е, че той винаги е бил много прагматичен. Никога не е давал гръмки обещания, които после да не може да изпълни. Винаги е запазвал спокойствие, дори понякога е казвал много по-малко, отколкото трябва, и после се е доказвал с работа. Което е нетипично качество за политиците. Защото обикновено, особено като дойде това предизборно време, на масата се слагат много обещания от страна на всеки кандидат, но после следва разочарование. При Живко Тодоров този процес е обратен. Той тръгва винаги по-скромно, с по-прагматичните решения, след което разгръща своя потенциал във времето на мандата си. Точно затова според мен се получи и тази огромна разлика в подкрепата за него между първия и втория му мандат. Което говори за едно нарастващо доверие. Което е много рядко за политиците.

- Какво бихте казали и за водача на листата на ГЕРБ Николай Диков?
- Николай Диков много бързо, в рамките на един мандат, успя да докаже колко много може да се раздава един млад човек, когато приеме нещо за своя кауза. От участник в структурата на Младежи-ГЕРБ той само за 4 години се превърна в лидер в Общинския съвет. И това стана по естествен път, а не бе изкуствено наложено чрез препоръчване от ръководството. Той сам си извоюва уважението на всичките колеги, не само от ГЕРБ. Виждал съм как на председателски съвет или при въпроси, решавани от Общинския съвет, неговата дума тежи и неговото мнение се зачита. Това го отдавам на неговата всеотдайност към работата и на неговата енергия, която влага във всяка една задача. Той е млад, пред него има бъдеще в политиката, стига да го иска.

- Как гледате на инициативата на колегите Ви от коалиция “Земеделски Народен съюз” за намаляване от 7 на 3 процента на прага за преференциите при гласуването за отделните кандидат-съветници в листите?
- Тук въпросът е много спорен. Като проценти прагът в момента не е толкова висок, ако го гледаме за една община, примерно, като Казанлък или Раднево. За община като Стара Загора това действително са много гласове и трудно се изкарват. За София пък е съвсем невъзможно преференцията да сработи за много хора при сегашната база върху броя на гласовете за партиите. От друга страна, ако базата бъде като на миналите избори - върху общинската избирателна квота, тогава твърде лесно могат да бъдат изкривени самите резултати от преференциите. Мисля, че през 2015 г. около 90 преференции бяха необходими за пренареждането на кандидат-съветник в листите в Стара Загора. Тук изпадаме в една друга неприятна хипотеза: кандидатите започват да работят предизборно само в границите на избирателите, които със сигурност ще гласуват за ГЕРБ, например. И пренебрегват работата с колебаещите се или настроените да гласуват за конкурентна политическа формация. Негативен ефект е и това, че избирателят бива агитиран да гласува с префренция за цяла група различни участници в листата. Тази вътрешна конкуренция в рамките на една партия понякога кара хората да се дръпнат и да не отидат да гласуват. Такъв минус съм забелязал за ниския праг на преференциите. Така че и малкият, и големият процент си имат своите предимства и недостатъци. По-скоро смятам, че сегашният вариант на закона е по-добър. Ще могат да се откроят наистина онези, които получат подчертано голяма подкрепа.

- Въпросът е може би и в това, доколко е целесъобразно отговорността и правомощията за редене на листата да се прехвърлят от партийните централи изцяло към избирателите. Трябва да е ясно кой е по-информиран за кандидатите, кой е с по-добра експертиза относно кадровия състав.
- Може би най-разумно, но и много трудно като законодателна инициатива е да има диференциране на процента според броя избиратели в съответното населено място. За да се постигне равнопоставеност на възможностите за сработване на преференциите както в малките градове, така и в големите, и в столицата. Иначе при нас специално процесът на баланс на мненията между централа и избиратели върви гладко. Защото преди да бъде подредена или одобрена една листа от нашата централа, ние имаме поредица от събрания, на които нашите членове, а отскоро и нашите симпатизанти, защото последните ни събрания бяха отворени – всъщност сами номинират кандидатите за общински съветници и предпочитанията се виждат от съответния брой гласове за всеки кандидат. Така листата ни се реди от хората.

- Колко време се подготвя една листа в голяма партия като ГЕРБ?
- При нас събранията бяха през юли и август. Оттам нататък до средата на септември проведохме разговори с кандидатите. Реално около три месеца отне това като време. Що се отнася до хората от гражданската ни квота – с тях работим от много време и ги познаваме доста добре.

- Кампанията сега по-различна ли е без Цветанов?
- Честно казано, не усещам голяма разлика от гледна точка на това, че при местни избори никога от централата в София не са ни давали някакви конкретни насоки. По-скоро е задавана една обща рамка на кампанията, която е била достатъчно широка, за да можем ние в нея да определим своите политики и приоритети. Смятам дори, че в известен смисъл сега кампанията върви по-спокойно, тъй като преди г-н Цветанов посещаваше големите областни градове, което създаваше една излишна еуфория, едно стягане и подготовка за посещението му, която отнемаше от енергията за другите неща в кампанията. В този ред на мисли оценявам обстановката в момента като по-спокойна.

- Тонът по време на предизборните кампании често се изостря до недопустими стойности. ГЕРБ обаче винаги запазва търпение. Откъде това спокойствие у вас?
- Осъзнали сме това като по-правилно и по-печелившо поведение. Във времето се видя, че то работи. При силно изнервени кампании, като преди парламентарните избори през 2013 г., когато срещу нас се изговаряха много неистини и имаше много провокации, и ние сме били на ръба, но Бойко Борисов тогава съвсем навреме ни напомни, че при дълъг мач, при дълъг хоризонт емоциите и нервите не носят позитив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн