Крем Брюле и Крем Карамел – каква е разликата?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
8795574904Крем Брюле и Крем Карамел са два от най-вкусните десерти. По принцип имат една и съща формула от съставки и почти еднакви аромати и поради тази причина трудно се разграничават. Има обаче някои основни разлики, главно в съотношението на съставките, метода на приготвяне, метода на сервиране и допълнителни компоненти като гарнитури и покрития. Кои са те ни споделят от Смокини – един от известните ресторанти в Пловдив, където може да опитате страхотен Крем Брюле.

Какво е Крем Брюле?
Крем Брюле е десерт със запечен крем, направен от сметана, яйчни жълтъци и ванилови екстракти. Накрая се поръсва със захар и се запича, за да се образува твърд карамелизиран слой отгоре. Крайният резултат е копринено гладък, богат и сладък крем, с лъскава текстура. Наименованието crème Brulee е френско за „горéн крем“. Крем Брюле обаче е сложна рецепта, която отнема доста време за приготвяне. Обичайните съставки включват 1 ½ чаша пълномаслена сметана, чаша нискомаслена сметана, ¼ чаша захар, чаена лъжичка екстракт от ванилия и яйчни жълтъци.

Какво е Крем Карамел?
Крем карамелът е приготвен от сметана, мляко, захар и яйчни жълтъци, пече в порцеланови купички, на дъното на които има карамелен сос. Основната разлика се състои в съотношението на съставките, което е важно, за да се получи перфектната богата текстура и идентичност на крема. Прекалено много захар, например, може да компрометира текстурата, както и твърде много сметана или мляко и яйчни жълтъци.

Ключови разлики между Крем Брюле и Крем Карамел

Метод на готвене / печене
Тези кремове се приготвят главно на лека температура и водна баня, докато се пекат в предварително загрята фурна.

Съставки
Съставките и при двата крема обикновено са идентични, но се различават пропорционално при приготвянето на тези десерти. Крем карамелът се характеризира с мек карамелен слой отгоре, докато Крем Брюле има твърд карамелен слой, създаден чрез добавяне на захар и запичането ѝ.

Текстура
Крем Брюле има нежен слой карамел отгоре. Начинът, по който се приготвя със сметана, ванилия и яйчни жълтъци му придава уникална текстура. След това се охлажда, а захарта се поръсва и запича, за да й се придаде карамелизирана текстура.

Крем Карамелът, от друга страна, е приготвен с яйчни жълтъци, ванилия, мляко или сметана, а карамеленият слой е течен.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн