В РБ “З. Княжески” представят книга на Нася Кралевска за комунизма и демокрацията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
653764742На 14 октомври 2019 г. (понеделник) от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, зала първи етаж, ще бъде представена книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България” от Нася Кралевска-Оуенс, с участието на историка проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов. Руси Чанев чете текстове от книгата.

Нася Кралевска е завършила немска филология и журналистика. Специализира журналистика в Германия и Англия. Работи като редактор и превежда художествена литература. От 1985 г. живее в САЩ, омъжена за д-р Ерън Оуенс. Преподава български език в Университета на Делауер. След 1989 г. сътрудничи активно на вестниците „Про&Анти”, „Демокрация”, „21 век”, а понастоящем на „Фактор”. Автор е на книгите: „Без заглавие. Рушители и строители на България” (2001 г., 2003 г., 2006 г.), „Споделено детство” (2009 г.), „Communism versus Democracy – Bulgaria 1944-1997” (2010 г.), „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията” (2011 г.), „Shared Childhood behind the Iron Curtain” (2016 г.) и „България под комунизъм” (2016 г., 2018 г.).

„Без заглавие. Рушители и строители на България” е документално-публицистичен разказ за две преломни десетилетия в българската история – налагането на комунистическия режим в България след 9 септември 1944 г. и опитите за неговото разграждане след 10 ноември 1989 г. Текстът на книгата е изграден въз основа на интервюта с държавници, политици, общественици и граждани, стенограми, архивни документи, аудиозаписи, дневници, книги, спомени на участници в събитията, статистически сведения.

“Без заглавие” възкресява невероятната възбуда на десетки хиляди българи от рухването на червения строй преди три десетилетия. Събужда позабравеното им опиянение от общите им действия в името на свободата. Дава отговор на мъчителния въпрос – защо много от очакванията им не се сбъднаха. Документира подводните камъни, поставени от БКП/БСП по пътя към справедливостта и тържеството на истината и на морала. Припомня перестроечната същност и лицемерието на неколцина от първите лидери на СДС. Разкрива мерките, взети от комунистите да запазят за себе си парите, влиянието, властта. Обяснява защо пътят на страната ни към правова държава се оказа трънлив, лъкатушещ, неравен.

Версия на английски език на същата книга се преподава в Американския университет в Благоевград и в редица катедри на висши учебни заведения в Съединените щати.

“Без заглавие” е издадена през 2019 г. в разширено издание от ИК РИВА по повод 75-годишнината от установяването на тоталитарния режим в България и 30-годишнина от официалния му крах.

Снежана МАРИНОВА
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн