Мария Динева: НАРОДЕН СЪЮЗ ще работи в подкрепа на малкия и семеен бизнес в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
56327486Мария Динева е водач на листата с номер 70 на най-силната местна коалиция в Стара Загора – “НАРОДЕН СЪЮЗ”, в чийто състав влизат партиите Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ (ЗНС), Съюз на свободните демократи (ССД) и Земеделски съюз “Александър Стамболийски”. На 1 октомври коалицията представи пълна листа с 51 кандидати за общински съветници, като подкрепи за трети кметски мандат Живко Тодоров. В първата десетка след Мария Динева са Методи Пенчев – лидер на ССД в Стара Загора, Митко Маринов, Явор Гънчев от Бага-Тур, Красимира Чахова – зам.-кмет на Община Стара Загора през последния мандат, Христо Донев, Иван Трифонов, д-р Кирил Георгиев, Светослав Колев и Руслана Костова.

- Г-жо Динева, измина един много успешен, много наситен с дела за Стара Загора 4-годишен мандат – и ето ни отново пред избори. Като водач на групата общински съветници на НАРОДЕН СЪЮЗ в местния парламент кое от свършеното оценявате най-високо? Има ли нещо, което смятате, че не бе постигнато и остана за следващите 4 години?
- Всяко едно решение, което се отразява по някакъв начин на старозагорци, е важно. Може би решението за запазване на парк Бедечка беше най-трудно. Изключително сложен казус, в който нашата група беше много активна. Отнесохме доста клетви, но съм убедена, че взехме правилното решение. Сред важните неща е това, че не допуснахме увеличение на местните данъци и такса битови отпадъци. За съжаление не успяхме да убедим колегите си, че да се продава общинска земя е грешка. Не успяхме да реализираме и идеята си за безплатни детски градини в общината. Но съм убедена, че това решение съвсем скоро ще бъде взето на национално ниво.

- Вие преди време бяхте зам.-кмет, познавате както представителната, така и изпълнителната страна на местната власт. В този смисъл как оценявате взаимодействието между Общинския съвет и кметската администрация през приключващия мандат?
- Да, познавам изключително добре администрация – и като задължения, и като реални хора. И смятам, че има нужда от промяна на доста нива. Общинският съветник освен местен законодател има и контролни функции по отношение на изпълнението на решенията на съвета. Крайно време е да си влезем и в тази роля.

- Бихте ли работили отново в администрацията, ако новият кмет Ви покани в екипа си? Това би било логично развитие за Вас.
- През 2010 г. бях освободена от Светлин Танчев от тази позиция крайно несправедливо. Естествено няма по-голяма оценка за мен, ако бъда поканена в екипа на най-успешния кмет на Стара Загора. Бързам обаче да кажа, че този въпрос нито е обсъждан, нито стои въобще. Моят професионален път вече е в съвсем различна посока и се чувствам много на мястото си, а резултатите от труда ми със сигурност ще ме надживеят.

- Нека поговорим за листата на НАРОДЕН СЪЮЗ. 51 успешни старозагорци са сериозен капитал за всяка партия и коалиция. Какви са акцентите в нея по възраст, образование, професионален баланс, партийна принадлежност и прочие критерии?
- НАРОДЕН СЪЮЗ издига пълна листа кандидати за общински съветници, от които над 90% не членуват в политически партии. В нашата листа има различни специалисти – инженери, икономисти, финансисти, лекари, проектант, учители, собственици на малки и семейни фирми. Компетентността на тези хора е ясна и доказана от личната им реализация в годините и от безспорния им успех в нещата, с които се занимават. Но те имат и друго качество, което е не по-малко важно – това са хора, които са независими, на тях няма кой да им налага кое копче кога да натиснат. Проблемите на старозагорци са и техни проблеми. Тези хора всеки ден се борят за оцеляването на фирмите си и реално крепят икономиката на града ни. Най-важно за мен е съгражданите ни да имат избор. Нашата листа с номер 70 и преференцията им дава наистина добър избор.

- Очаквате ли битка за преференции между участниците в листата?
- В нашата коалиция ползването на преференция е официално решение. Вярвам, че не партийните централи, а хората трябва да решат кой точно да ги представлява. Последната промяна в Изборния кодекс доста усложни нещата. В тази връзка на 5 октомври 2019 година – Ден на Стара Загора, по идея на НАРОДЕН СЪЮЗ, седемдесет независими граждани с избирателни права взехме решение за организиране на Национална гражданска инициатива за намаляване на прага на преференциите за местни избори на 3% и вече работим усилено по нея.

- Няма да Ви питам колко места очаквате да отредят старозагорци на НАРОДЕН СЪЮЗ в Общинския съвет – глас народен, глас Божи. Това ще го разберем на 27-ми вечерта. Но ще Ви попитам за какво ще работи новата Ви група, какви приоритети и цели си поставяте за предстоящия мандат 2019-2023 г.
- През следващите 4 години всички трябва да се обединим в подкрепата на малкия и семеен бизнес в Стара Загора. Те са гръбнакът на местната икономика, а не големите фирми с обществените поръчки за милиони. Тези хора са подложени на ежедневен чиновнически тормоз от всевъзможни институции. И имат огромна нужда от подкрепа, поне за нещата, които пряко зависят от Общината. Трябва да преработим голяма част от наредбите на Общинския съвет, трябва да бъдат премахнати редица излишни административни процедури. Част от режимите от разрешителни трябва да преминат в уведомителни. Не е нормално в една стая на Общината да ти издават документ, който да занесеш в друга на същия етаж и за това да плащаш такса и да чакаш 14 дни. Трябва да направим и всичко възможно младите хора да останат в Стара Загора. Затова предлагаме пакет от мерки, с които реално да ги подпомогнем – еднократна финансова помощ при раждане на дете, намаляване с 50% на данъка за придобиване на първо жилище от хора до 30 години, увеличаване на средствата в общински фонд „Ин витро“ и други. И това не е популизъм – това са малки крачки за подкрепа на младите хора в един от най-важните и трудни моменти, какъвто е създаването на семейство и отглеждането на деца.

- Човекът до Вас – Евгений Жеков, е един от факторите в Стара Загора, без формално да се включва в работата на властовите структури. Помага ли Ви със съвети вкъщи?
- Помага ми, кара ми се – от всичко по малко. Аз имам късмет до мен да стои страхотен мъж, който винаги ме е подкрепял и от когото всеки ден има какво да науча. Факт е, че почти всичко, което съм постигнала в професионален и политически аспект, е благодарение на него.

- В името на какво ще призовете старозагорци да излязат и да гласуват след по-малко от 3 седмици?
- Призовавам ги да гласуват за една по-добра Стара Загора. Народен съюз предлага различна и качествена листа. Хора, които в годините са се доказали. Имаме добри идеи и сме достатъчно упорити да ги реализираме. Подкрепете ни с номер 70 в бюлетината и изберете своя кандидат с преференция!

Още по темата:

Коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ откри предизборната си кампания, представи пълна листа и приоритетите си за работа в Общинския съвет на Стара Загора

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн