Рекорден брой участници в ретро парада на автомобили в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3014Рекорд записаха на връх 25-тата си годишнина организаторите на „16-ти ретро парад Стара Загора“ – Старозагорски автомобилен клуб „Ретро“. Броят на участниците достигна 172-ма, някои от тях с повече от едно историческо возило, от различни български и чуждестранни градове. Новата локация на шествието на емблематичните превозни средства бе парк „Артилерийски“, където се струпаха стотици любители на коли и мотоциклети. Там бяха връчени и седемте специално изработени дървени купи, произведения на изкуството, излезли изпод ръцете на майстор от Тревненската дърворезбарска школа. Тричленно международно жури решаваше класирането, като за първи път досега и публиката излъчи своя фаворит.

Най-старият автентичен автомобил на изложението – „Форд Т“ от 1910 година, заслужи две от наградите – за най-добро сред довоенните возила и приза на кмета на Стара Загора.

При следвоенните автомобили наградата отиде при „Ролс-ройс Силвър Даун“. „Ява 559“ грабна приза за най-добър мотоциклет. Публиката удостои със своята награда американската класика „Студибейкър“. Призът за най-автентичен автомобил отиде при „Опел Рекорд Олимпия“. Организаторите връчиха своята награда на колоритна, но автентична, детска играчка „Москвич“. Наградите на победителите бяха връчени от председателя на Старозагорския клуб „Ретро“ Тончо Желязков и неговия заместник Гено Иванов, председателя на Организационния комитет за провеждане на 25-тата годишнина на клуба Ганчо Баев, както и от Николай Диков, председател на ПК по спорт и младежки дейности на Общинския съвет в града и ресорния зам.-кмет Красимира Чахова.

„Използвам възможността да поздравя организаторите, както и всички любители на автомобилите, които са част от днешното събитие. Наблюденията на всички са, че старозагорският ретро парад има претенциите и заслугите да бъде сред най-добрите в страната“, каза по време на церемонията Диков. Той отправи пожелание за здраве и успехи към всички старозагорци за празника на града, по чийто повод се провежда и ретро събора.

За 25-те години от своето създаване клубът подари на всеки участник тематични подаръци, както и специална книга, събрала историята му през годините.

„За провеждането на това събитие в този му формат работихме от сърце и с дръзновение. Искахме нов облик. Каквото и да прави обаче един организатор – без всички участници, без публиката – нещата не биха се получили. Сърдечни благодарности към всички ви“, каза при финала на награждаването Ганчо Баев.

Традиционно ретро автомобилите преминаха през централните улици на Стара Загора, където продължиха да събират погледи и възхищение от любителите на класическите коли.

IMG_3000IMG_3005

IMG_3059IMG_3057

IMG_3117IMG_3161

IMG_3042IMG_3108
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн