Празнични илюминации озариха небето над Стара Загора в навечерието на празника на града 5 октомври

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1859IMG_1946С Тържествена заря-проверка и поднасяне гирлянд на славата пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града започнаха днес тържествата, посветени на деня на Стара Загора и 140 години от възстановяването на града.

Старозагорци се събраха на площада пред Общината, за да почетат паметта на героите паднали за свободата на България и на първостроителите на обновена Стара Загора.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие тържествения строй и поздрави войните по повод Деня на Стара Загора.

Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите Радостин Танев, Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете на Община Стара Загора Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

„Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за огромната любов и вярата на нашите предци, решили от хаоса на пепелищата да възродят за нов живот своето родно място. В този ден – хвала и почит на тях, положили началото на разсипаната, опленена и изгорена Стара Загора! Вече 140 години поколение след поколение влагат любов и воля, мисъл и труд, за да бъдат достойни за тази слава! Нека да служим вярно, всеотдайно, безкористно и честно, със сърце и душа на тази стара Стара Загора!“ – каза в словото си Емил Христов.

Актьорите Ивелин Керанов и Ивалин Димитров рецитираха емблематични стихове за Стара Загора. Те припомниха и саможертвата на хилядите българи, загинали за свободата на Отечеството.

С падане на колене граждани и военни почетоха паметта на героите, паднали за свободата на Стара Загора и на България.

Огнени илюминации озариха небето над Стара Загора в чест на празника.

IMG_1865IMG_1876

IMG_2001

IMG_2016
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн