14-тата Нощ на изкуствата в Стара Загора бе част от Европейските дни на наследството

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0383IMG_0409С концерт на танцов състав „Тракийци” започна четиринадесетото издание на Нощ на изкуствата в Стара Загора. Тази година събитието е част от Европейските дни на наследството, които се провеждат през целия месец септември под мотото „Изкуства и развлечения”, а акцентът е върху развлекателния аспект на културното наследство.

„Това е поредната инициатива на Община Стара Загора за доброто настроение на всички. Градът е много жив в днешния ден. Изкуството облагородява и в това напрегнато време успокоява. Насладете се и с много настроение посрещайте предизвикателствата на живота”, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тук бяха още Петя Чакърова, заместник-областен управител и Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Тази вечер всеки от Вас ще намери нещо за себе си – да се докосне до нашето богато културно наследство, до музиката, до танца”, пожела Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей и покани гражданите да се включат в инициативите на музея.

Сред посетителите преобладаваха млади хора и деца, дошли със семействата си, за да се насладят на предлаганите от музея духовни развлечения. Меломаните слушаха концерти на камерни състави към Държавна опера Стара Загора на различни експозиционни нива в музея. За любителите на мерената реч бе рециталът „Градът с най-голямото небе“ от стихове на старозагорски поети. Децата искрено се забавляваха в ателието „Театър в музея“ и най-вече в кътовете за снимки „Антична мода“ и „Средновековен воин“.

На над 20 сцени в града хората се забавляваха и опознаваха старозагорските традиции и съвременност. Културните институти предложиха богата програма за посетителите. Изложби, концерти, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др. привличаха млади и стари в Нощта на изкуствата.

IMG_0517IMG_0454С много овации бе съпроводен концертът на детско-юношеския хор „Жарава“ в архитектурния комплекс „Музей на религиите“. Примабалерината Снежана Дескова, удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора”, също бе тук, за да подкрепя младите хора.

В Художествената галерия върволица от млади и стари се наслаждаваше на живопис, графика и музика. Интересът на младите провокира изложбата „Изобразителното изкуство в европейски пощенски картички от първите две десетилетия на 20 век” – колекция на Добри Христов от фонда на ХГ Стара Загора. Детският фолклорен ансамбъл „Траянци” и Детска фолклорна формация „Китчица” събраха сериозна публика. По- възрастните пък се насладиха на концертите на Октет за източноправославна музика „Св. Йоан Дамаскин”, Дуо Канцоне и група “АртеФакт”.

Младежите отново бяха най-многолюдната публика и участници в заниманията по астрономия пред Античния форум и в Астрономическата обсерватория.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ съчетаха Нощ на изкуствата и Европейска нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика”. Предлагаха се математически и природни презентации, работилници, игри за деца и възрастни, срещи с интересни личности и др.

За пръв път тази година, за радост на музикалните фенове, рок и поп музика на живо звуча в пет старозагорски заведения.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн