Най-старият и най-атлетичен боксьор иска да се завърне на ринга

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Nigel BennПоследният възрастов фурор в боксовата кариера беше с Джордж Форман. Боксьорът успя да вземе титлата в тежка категория на феноменалните 47 години, а една година по-късно успя да запази шампионския пояс. Подобни изпитания не завършват особено добре в този спорт, след като годините в бокса не прощават на абсолютно никого. Изминаха близо 22 години от последния мач на Форман, атлетът предаде ръкавиците на 48-годишна възраст и с това сякаш остана в историята като един от най-възрастните шампиони.

Много скоро и този рекорд е на път да падне.

Найджъл Бен е готов да се върне на ринга, особено след като днес се смята за боксьора в най-добра форма на планетата. Последният му мач е през далечната 1996 г. и още тогава си личи, че боксьорът няма повече гориво в резервоара. Скорошните новини от промоутъра Марк Питърс показват, че г-н Бен е готов да сложи ръкавиците и да покаже качествата на старата школа. Както обикновено, британската боксова комисия е готова да санкционира всякакви спортни опити на 55-годишния атлет. Подготвени са сурови глоби, които най-вероятно биха могли да попарят мераците му за завръщане.

Бен е преминал всички медицински тестове и освен това смята да осигури специалист по мозъчно-черепни травми на ринга с малък портативен скенер, за да може да гарантира пълна безопасност по всяко време. Опонент ще бъде бившият шампион на име Сакьо Бика от Камерун. 40-годишният боксьор се подвизава в супер средна категория и най-вероятно няма нищо против да провери колко сили са останали на сърдитото старче. И тук идва големият въпрос: може ли 55-годишен мъж да се върне в боен спорт, когато рисковете от смърт дебнат зад всеки удар?

Мнозина смятат, че Бен е във впечатляваща форма и мнозина биха завидели за неговата физика и бойни качества. Допълнителните митове, че това е поредният стар тигър, който се опитва да закърпи бюджета, не могат да се оправдаят. Букмейкърските експерти дават много висока оценка на предстоящия ветерански сблъсък с дъх на класически бокс и много спортни емоции. Едни от родните сайтове за залози предлагат и начални оферти, както и се откроява специален Палмс бет бонус код за новите играчи, които искат да опитат своя късмет. Питърс отново напомня, че Найджъл има финансова стабилност, както и физическата сила, освен това преди няколко месеца е успял да завърши своя апартамент с 10 спални, следователно не е потъващ кораб на боксовата асоциация от 90-те години. Старата школа просто търси начин да се върне обратно на ринга и да изпита онази емоция, която липсва. Като прибавим адреналина и възможността от по-тежки наранявания, подозираме, че Найджъл ще задоволи всички свои стари мераци на ринга. Агентите му са търсили много възможности за уреждане на подобен мач и дори са се опитали да направят опит за среща с Рой Джоунс Джуниър, но американската легенда отказа, а днес би искала милиони долари за среща.

Вместо Рой Джоунс, Найджъл се изправя срещу Бика. Последният мач на опонента е през 2017 година. И докато всички се подготвят за следващата незабравима среща, нито един лекар и кътмен не е очарован от решението. Самият Питър МакКейб признава, че зад всеки удар от боксьор се крият много потенциални бъдещи травми. Макар и този мач да не е лицензиран, мнозина хора биха искали да го видят – не всеки ден виждате 55-годишен боксьор на ринга. Срещата е насрочена за 23 ноември. Мачът най-вероятно ще се предава по британската BBC и евентуално може да бъде PayPerView събитие.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн