Мария Жекова и Снежана Дескова са новите Почетни граждани на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Мария Жекова

Мария Жекова

Снежана Дескова

Снежана Дескова

Общинският съвет определи на днешното си последно за мандата общо събрание двама нови носители на отличието “Почетен гражданин на Стара Загора”. Това са Мария Жекова и Снежана Дескова.

Гласуването се проведе тайно, под наблюдението на 5-членна комисия с председател Милена Желева, ръководител и на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания.

За Мария Жекова бяха подадени 47 гласа “За”. Снежана Дескова получи 41 гласа “За”. Няма невалидни гласове. Третата номинирана – Мария Нейкова, бивш областен управител в Стара Загора, получи по-малко гласове.

Мария Жекова дари на Стара Загора сграда в центъра на града, чийто ремонт приключва тези дни. По нейно желание там предстои да отвори врати Културен център за талантливи деца, който да развива потенциала на малките старозагорци, носещ името на покойния й брат проф. Петър Жеков – общественик, композитор, писател, учен-генетик и носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Снежана Дескова е бивша примабалерина на Старозагорската опера и 44 години художествен ръководител и балетен педагог на Школата за класически танци при НЧ „Родина-1860, с изключително присъствие в културния живот на Стара Загора.

Честито на новите Почетни граждани на Стара Загора – Мария Жекова и Снежана Дескова!

*  *  *

IMG_9992IMG_0006На последната си сесия настоящият Общински съвет разгледа над 100 точки.

Спряно бе застрояването на имот в кв. „Казански“ - казус, който бе разгледан при юлското заседание на местния парламент. Тогава бе създадена специална комисия, в която влязоха и петима от старейшините. Нейната цел бе да се намери правилен подход, спиращ строежа, но и удовлетворяващ инвеститора. След проведени три заседания на комисията бе намерен вариант, който да бъде в полза на всяка от страните.

Съветниците гласуваха промяна в инвестиционната програма. Преразпределени бяха средства, за да се осигури финансов ресурс за изграждане на стрийт фитнес в двора на училище „Иван Вазов“ за 17 хил. лева, покупка на климатик за Детска градина №11„Загоре“, изграждане на пристройка към читалище в кв. „Кольо Ганчев“ за 90 хил. лева, както и отпускане на 100 хил. на общинското дружество „Комплексен онкологичен център“ за закупуване и подмяна на рентгеновата тръба, за да не бъде спряна цялата лъчетерапевтична и диагностична дейност на центъра.

По време на последното редовно заседание на старейшините преди провеждането на местните избори през октомрви бяха избрани временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора – инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет с ресор„Устройство на територията, строителство и инвестиции“, както и на няколко от селата в общината. Ново временно ръководство имат населените места – Братя Кунчеви, Горно Ботево, Дълбоки, Еленино, Загоре, Змейово, Калитиново, Калояновец, Маджерито, Малка Верея, Могила, Оряховица, Преславен, Хан Аспарухово, Хрищени.

На първо и второ четене бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за извършване на търговия и услуги в Община Стара Загора. Промените касаят облекчения на условията за работа на лечебните заведения, по смисъла на Закона за лечебните заведения; здравните заведения – аптеки и дрогерии, по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; ветеринарномедицинските заведения и ветеринарномедицинските аптеки, по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мотивите на вносителите – Таньо Брайков и Стефан Анков, са продиктувани от еднаквото третиране, по смисъла на наредбата досега, на  удълженото работно време от една страна на болници, центрове за спешна медицинска помощ, аптеки, ветеринарномедицински клиники и ветеринарномедицински аптеки, а от друга – ресторанти, увеселителни и питейни заведения и подобни.

Съветниците дадоха съгласие за създаване на ново звено в структурата на Общинска администрация, което да обезпечи ползването и поддръжката на новия културен център „Стара Загора“ – напълно обновената зрителна зала в т.нар. Синдикален дом.

Приет бе и годишният отчет на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и бе избран представител на Община Стара Загора за извънредно общо събрание на акционерите на Индустриална зона „Загоре“.
IMG_0004

5-членна комисия проведе гласуването за Почетен гражданин на Стара Загора 2019

5-членна комисия проведе гласуването за Почетен гражданин на Стара Загора 2019


#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн