С 10 хиляди дъбови фиданки по-зелена ще стане Стара Загора. Масовото залесяване е на 9 ноември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0003IMG_9987Стара Загора да е най-зеленият град в България – тази кауза стои зад обединените усилия на ръководството на Община Стара Загора, директора на Регионалната дирекция на горите инж. Петър Заяков, директора на Държавно горско стопанство – Стара Загора Иван Чергеланов и управителя на Спасителния център за диви животни „Зелени балкани“ в Стара Загора Ивайло Клисуров.

„Решихме, че е необходимо да даде всеки своето за тази идея – така всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, за да си отгледаме заедно гора в покрайнините на нашия град – сподели Живко Тодоров. – Ако всеки човек може да залеси по около 20 дръвчета, то това означава, че имаме нужда от около 500 доброволци, които да подкрепят каузата и да дойдат на 9 ноември в района на „Магарешка поляна“ по пътя за кв. „Дъбрава“. Нека на масовото залесяване след местните избори да дойдат всички, на които зелената идея не е чужда – призова кметът.

„През есента е най-подходящото време за залесяване. Ако всяка година добавяме по 10 хиляди дървета, или повече, то след 10 години ще имаме наистина голяма нова гора“, каза още Тодоров. Той благодари на инж. Заяков за безвзмездното осигуряване на фиданките и неспирните усилия по поддържането на зеления фонд на общината.

„Целият горски сектор изцяло подкрепя инициативата за създаване на дъбова гора, защото така ще намалим голината, която в момента там е 157 дка. Този незалесен терен в посока „Магарешка поляна“ и „Заешка поляна“ изгоря през 2007 година, възстановяваме го през годините, но въпреки всичко страда ежегодно от пожари. Точно това е пример колко трудно е да създадем гора“ – уточни инж. Заяков. Той обясни, че в района има и други подходящи терени, около 365 дка, които очакват залесяване по различни програми. За 9 ноември конкретно ще бъдат подготвени за залесяване 50 декара с дъбови фиданка.

„Чудесно е, че тук работим в синхрон и с идея да има повече широколистни гори в района. Ще участваме с доброволци и съдействие“, каза и Ивайло Клисуров. От 70:30 преди години, днес съотношението на широколистни към иглолистни гори в региона вече е по-благоприятно – 75:25. Дъбът е предпочитан вид, тъй като е устойчив на засушаване и пожари.

По време на пресконференцията по повод зелената кауза за Стара Загора стана ясно, че горският фонд в областта е в добро състояние и расте, но има нужда да бъде опазван от недобросъвестно отношение. Живко Тодоров припомни, че ако над града има голяма дъбова гора, то това ще ограничава и възможността от стичане на голямо количество вода към центъра на града при обилни валежи.

Общината работи активно за подобряване като цяло на качеството на въздуха и околната среда, стана ясно по време на пресконференцията. В нея участваха още ресорният зам.-кмет Йордан Николов и началникът на звено „Озеленяване и комунални дейности“ Николай Стоев.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн