Въвеждат новата система за управление на градския транспорт в Стара Загора до месеци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410246Текат последните месеци от изпълнението на втората част от транспортния проект в Стара Загора на стойност 14,7 млн. лв. След пълното обновление на автобусния и тролейбусния транспорт, на дневен ред сега е внедряването на автоматична система за таксуване на пътниците на стойност 4 млн. лв., на системата за управление на градския транспорт с “умни” светофари и единен център за управление и наблюдение в Общината, както и вече приключилата реконструкция на жп надлеза за над 5 млн. лв. и модернизацията на депото на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози”.

На пресконференция днес зам.-кметът Йордан Николов и представители на изпълнителите на двете автоматични системи споделиха подробности за тях.

Автоматичната система за таксуване ще заработи след приключването на втората фаза на транспортния проект, тоест след 6 декември тази година. До 5 март 2020 г. ще е в ход фаза 3 – стабилизация и подобряване на системата с оглед на конкретните нужди на гражданите.

Накратко: билети за градския транспорт ще могат да се закупуват директно през мобилно приложение в смартфоните, каквито притежават според направените изследвания 71% от пътниците. Оставащите 30% от гражданите ще могат да си купуват билетче от автомат с монети във всеки от 77-те автобуса или тролейбуса в Стара Загора, както и от 10 по-големи стационарни автомата, разположени на различни места в града, които ще могат да връщат ресто, както и да приемат плащане с дебитна карта. От съществуващите три пункта за издаване на карти в Стара Загора – на бул. “Руски”, на Втора аптека и в кв. “Железник” – ще могат да се купуват електронни карти. За ползващите градския транспорт с отстъпки – пенсионери, ученици, студенти и др., електронните карти ще са персонифицирани, със снимка на ползвателя им. Всички други граждани ще могат да закупуват такава електронна карта след предплащане на определена сума по желание, например 20 лева, които ще се изразходват постепенно с таксуването на всяко пътуване.

Ще могат да се закупуват карти за цялата мрежа за ден, за пътуване в рамките на един час и прочие.

В автобусите и тролейбусите вместо кондуктори ще има контрольори. Колко точно ще са те – във всяко превозно средство или само проверяващи, ще реши транспортната фирма.

Така ще изглежда електронната карта - поименна (вдясно) и неперсонализирана

Така ще изглежда електронната карта за градския транспорт в Стара Загора – поименна (вдясно) – за ученици, студенти, пенсионери и други групи пътуващи с намаление, и неперсонализирана (вляво)

Комуникационни устройства във всеки автобус и тролейбус ще се свързват електронно с контролерите (трафик детектори) на кръстовищата, за да осигурят трафик без образуването на “тапи”. Процесът ще се наблюдава и направлява от контролния център в Общината, който ще разполага и с видеонаблюдение на кръстовищата. Устройствата вече се монтират в града и в Общината.

Община Стара Загора е подала документи за закупуването на 33 нови електробуса със зарядни станции на стойност 45 милиона лева, съобщи още Йордан Николов. Видът им – кондензаторни или с акумулатори – ще бъде уточнен допълнително.

Предстои пускането и на електрически велосипеди под наем по старозагорските улици.

*  *  *

Вторият етап от проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“ акцентира върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт. Това обяви днес ресорният зам.-кмет на общината Йордан Николов.

„Във вашия град ще заработи система за управление на градския транспорт от световно ниво. Смело можем да кажем, че в Стара Загора ще бъде достъпна първата акаунт базирана система на Балканите“, обяви Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“. „Тази система представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време, чрез безплатно мобилно приложение. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален индификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“, уточни още Горов. „Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо“, подчерта той. От фирмата представиха нагледно как може лесно да бъде управлявана цялата система, което ще улеснява, както потребителите на градския транспорт, така и транспортния оператор. „Задавайки маршрут, всеки един гражданин на Стара Загора или гост на града, ще може да избира пред варианти за придвижване до конкретната точка – т.е. ще може да избира и с коя автобусна линия да пътува и за колко време да пристигне“. При приложението, което ще бъде достъпно за потребителите до две седмици, се залага на висока сигурност спрямо личните данни, подчертаха от фирмата.

Проучванията сочат, че над 70% от ползвателите на градския транспорт имат смарт телефони, което ще ги улесни максимално. Абонаментните карти за групите, ползващи преференциални цени, ще се издават на същите места, както досега. Билети за градския транспорт ще се продават още и във всяко от превозните средства на градския транспорт, както и в 10 специални пункта в града, където билетите ще бъдат закупувани освен с монети, както ще бъде в самите превозни средства, то и с банкноти и банкови карти.

По време на пресконференцията бяха дадени подробности около изграждането на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ), която включва въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания. Вече тече и подмяната на съществуващите светофарни уредби, и внедряване на система на 36 кръстовища за управление и контрол на трафика. „Системата ще дава приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт“, обяви Милко Гочев, представител на консорциума „Ем Транс Сис“. „Ще има нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства. Работим по премахването на секундарниците на светофарите, защото така ще може да бъдем адекватни и бързи при дистанционното управление на системите, както и няма да се създават предпоставки за инциденти“, допълни той. От думите му стана ясно, че ще има мигаща светлина при зелената вълна, за да бъдат предупредени шофьорите и пешеходците, че предстои смяна на цвета и да бъдат с повишено внимание. Благодарение на новите системи ще се намалят и спорните ситуации при пешеходци и шофьори на възлови места в града, чрез връзка с камерите в реално време.

В пресконференцията участие взеха още Димитър Авджиев, управител на общинската фирма „Автобусни и тролейбусни превози“, както и ръководителят на проекта Мирослава Шопова от Община Стара Загора. По време на събитието, ресорният зам.-кмет Йордан Николов обяви, че общинска администрация вече работи активно и по закупуване на електробуси, както и за система за велосипеди под наем, с които да се допринесе още повече за качеството на въздуха, но и да бъдат за удобство на гражданите.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн