В обновената детска градина “Зорница” влязоха старозагорски малчугани

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
20190924_081341_resized20190924_081655_resizedВъзпитаниците на Детска градина №2 „Зорница“ в центъра на Стара Загора (ул. “Стефан Стамболов” 35) вече се обучават в обновена сграда. Завърши успешно ремонтът на най-старото детско заведение в града.

По проекта сградата е санирана, подменена е старата дограма с нова петкамерна ПВЦ дограма. Подменени са съществуващите парапети, монтирани са нови ламинирани врати. Направена е топлоизолация на покрива, във всички помещения са подменени електрическата и отоплителната инсталации, изградена е нова ВиК инсталация, както и пожароизвестителна и оповестителна инсталации. Осигурена е достъпна среда, включително и до всички детски площадки. Средствата за ремонта на стойност 933 000 лв. са от бюджета на Община Стара Загора.

Детска градина №2 „Зорница”, която миналата година празнува 70 години от създаването си, е първото детско заведение в Стара Загора. През 1948 година се открива сградата, построена по немски проект – долу са занималните, а горе – спалните. През 2006 г. градината е цялостно обновена и осветена на 21 ноември – в Деня на християнското семейство.

В момента тук се възпитават 154 деца в пет групи. В градината работят 10 преподаватели и 11 души непедагогически персонал, под ръководството на директора Алис Явашева. Провеждат се и занимания по йога, футбол, приложни изкуства и танци.

„Родителите са много доволни, че децата им ще се обучават в по-добра среда. Малчуганите пък се радват на всички нови придобивки“, коментира Явашева.

Историята на детската градина е впечатляваща. През далечната 1947 г. започва изграждането ѝ, в което участват не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. В края на месец май следващата година първата детска градина в Стара Загора отваря врати за децата от детските домове в църквата „Св.Троица”, на бул.”Цар Симеон Велики” и на ул. „Св.Троица”. От 1955 г. групите в градината стават четири и се изгражда ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач. Две години по-късно на Първия републикански преглед градината печели наградата „Детска градина първенец на града”. През 1961 г. ЦДГ №2 става базова към новооткрития Институт за детски учителки „Анастасия Тошева”.

С решение на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г. градината приема името „Зорница”. През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина, а през 2009 г. с дарение от ТЕЦ „Марица-изток 2” са ремонтирани санитарните помещения.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн