Европейска нощ на прилепите в Стара Загора – 20 септември (петък)

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
PrilepМеждународната нощ на прилепите в Стара Загора ще е на 20 септември (петък) от 17:00 часа в парк Пети октомври.

Програма за събитието в Стара Загора включва:

* Кръжок по връзване на пещерни възли;
* Фотографска изложба за прилепите;
* Банери с любопитна информация за прилепите;
* Научно-популярна презентация за прилепите, звуци и филмчета за прилепите;
* Арт ателиета.

“Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив – различни и симпатични – споделят организаторите от “Зелени Балкани”. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят, са вредители в селското стопанство. В градовете прилепите помагат в борбата с комарите – едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 страни, сред които и България. През 2012 г. за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България информационната кампания за Нощта на прилепите се разгръща след 15 септември.
#vikknov

spodelime.com


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн