30-тите Дни на японската култура представят театралното изкуство Но в Стара Загора, Пловдив и София

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Театърът Но се организира в чест на паметния троен юбилей на японо-българските двустранни отношения
*
65 (1)Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура в България продължава с пълна сила. Световно известното театрално изкуство Но ще бъде представено в 3 града в България.

Публиката в Стара Загора ще може да се наслади на представленията на театралната трупа „Ямамото“ на 25.09 от 19:00 ч. в Старозагорската държавна опера. В Пловдив актьорите ще гостуват на 27.09 и 28.09 от 19:30 ч. в Античния театър. Представленията в София ще са на 1.10 от 19:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“.

Билети за събитията в Стара Загора могат да бъдат закупени от www.operasz.bg и www.pierrot-bg.com, а билети за театър „Но“ в Пловдив и София могат да бъдат открити в мрежата на Eventim.

Рядко представяните пиеси ще гостуват в България по повод на паметния троен юбилей на японо-българските двустранни отношения. В София и Стара Загора ще бъдат представени традиционни пиеси, а в Пловдив – една от най-новите пиеси, наречена „Орфей“. Тя е създадена от Акихиро Ямамото, директор и главен актьор в Театър „Ямамото“, по идея на Мая Бежанска, и ще бъде представена като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Театър Но представлява вид сценично изкуство с маски, в което важна роля играят песните и танците. Негови предшественици са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси. „Но“ в превод означава „умение“ или „талант“. Едно Но представление включва 5 акта, но в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. Маските в Но могат да се разглеждат като самостоятелно изкуство. Затова и междувременно от 11 до 18 септември в Столичната библиотека се състоя изложба на маски, използвани в театър Но, и икебана от Сдружение за икебана „Кагецу“.

Програма Стара Загора:

* 25 септември (сряда), 19:00 ч.
Държавна опера – „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“

Програма Пловдив:

* 27 септември (петък), 19:30 ч.
Античен театър – „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“

* 28 септември (събота), 19:30 ч.
Античен театър – нова „Но“ пиеса – „Орфей“

Програма София:

* 1 октомври (вторник), 19:00 ч.
Народен театър „Иван Вазов“ – „Железният венец“ и „Земният паяк“

30-тите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-тите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf

За Дните на японската култура в България:
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-тите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн