Живко Тодоров кани старозагорци на благотворителен коктейл за личния си празник

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
На 38 години кметът предпочита да работи, вместо да почива, и разчита на диалога с хората за решаване на ежедневните проблеми
*
Zhivko Todorov 16_09_2019- Г-н Тодоров, след 4 дни, на 21 септември, навършвате 38 години – една чудесна млада, но и вече достатъчно зряла и работоспособна възраст. Как ще отбележите личния си празник?
- Вместо празненство реших да организрам един коктейл, на който да поканя всички хора, които искат да ме поздравят, да го направят, но без да носят цветя и подаръци. Вместо това да дойдат и да дарят благотворително за нашата нуждаеща се от лечение съгражданка, 32-годишната Камелия Добрева, някаква сума – всеки според възможностите си, и да бъдем съпричастни към спасяването на един човешки живот. Така ще се чувствам по-добре.
- Къде ще бъде приемът Ви?
- В Лапидариума и на Античната улица в Регионалния исторически музей. Очаквам там всички, които искат да ме уважат. Ще изпратя индивидуални покани, както и покани до хората като цяло. Всеки мой рожден ден досега съм го отбелязвал с това, да стартираме нещо ново. Миналата година беше улицата в “Железник”, преди това различни други обекти. Сега на 21-ви стартираме и ремонта на Зоопарка.
- Ако се изсипе целият град?
- Няма лошо. Това ще означава, че повече хора са съпричастни с една такава хубава кауза. Реших да направя благотворителна инициатива, защото обикновено на рождените дни като че ли вниманието пада върху това, кой какво е подарил на рожденика или какъв жест е направил спрямо него. Аз нямам нужда от някакви жестове, нито от цветя или подобни неща. Това, което смятам, че е по-важно, е да дам личен пример за това, хората да бъдат по-добри и да бъдат по-отдадени на смислени каузи. Защото не можем да се правим, че животът около нас го няма.
- Няколко дни по-късно, на 27 септември, започва едномесечната кампания за Местните избори, на които Вие сте кандидат за трети кметски мандат. Ще можете ли да съберете в списък всички подобрения, които бяха направени на стотици места в Стара Загора?
- Много неща бяха направени по инфраструктурата в Стара Загора. Приключвам този мандат с много свършена работа. В една такава голяма система няма как да няма и различни пропуски. Със сигурност има и грешки, и различни проблеми. Но смятам, че това беше един успешен мандат. Това е причината да се кандидатирам и за нов. Считам, че с общи усилия можем да продължим да променяме града към по-добро. Никога не съм бил от хората, които се самозабравят и използват властта за цели, различни от обществените. Винаги съм се старал да направя така, че да има хармония в общината. Не деля хората на партии. За мен е много важно Стара Загора да не се разделя. Защото проблемите не са партийни. Те стоят пред всички нас и само заедно можем да ги решаваме. Много от служителите в Общинската администрация са хора с леви убеждения, например. Но виждам, че са добри хора, на първо място, и съвестни служители. От тази гледна точка не искам да деля никого в града.
- Ако, както старозагагорци очакват, спечелите нов кметски мандат, ще направите ли промени в екипа си?
- Да, промени ще има. Защото 8 години е период, в който някои от хората, с които работим, се уморяват, други намаляват скоростта на работата си. Така че винаги има необходимост от освежаване и промени. Считам, че те ще бъдат за добро.
Pokana- Кметските наместници по селата?
- Да, и при тях също ще има промени. Голяма част са на сериозна възраст. Има необходимост от по-млади хора там, където вече има умора.
- От всичките стотици направени неща кое цените най-много от досегашния мандат?
- Много неща считам, че са важни за града. Има много “черна” свършена работа, която никой не вижда, особено с подмяната на канализацията. Това е труд, който се свързва дори с негативи заради разкопаването, а резултатът остава скрит – тръбите не могат да се пипнат. Нямам обект-фаворит. Но горд ме кара да се чувствам новият парк “Артилерийски”. Защото е нещо ново, създадено в Стара Загора, което ще остане за поколенията. Някои казват – да, ама там няма хубава, голяма сянка. Само че в него засадихме стотици дървета, които растат, и след някоя и друга година паркът ще изглежда по различен начин. Спасяването на “Бедечка” също считам, че е един от най-сериозните ни позитиви.
- Кое е онова, за което съжалявате, че не е станало през последните 4 години?
- Съжалявам за това, че не успяхме да построим многофункционална зала. Но се надявам, че през следващите две години ще го направим. Остава и обещанието на премиера да помогне.
- За следващия мандат кои ще са най-големите задачи за развитието на Стара Загора?
- Смятам, че Индустриалната зона е тема номер едно. Зоопарка трябва да направим, Руския пазар да ремонтираме, Летния театър… Станционната градина трябва да бъде обновена заедно с жп гарата, която е държавна. Трябва да подменим водоснабдяването и канализацията на тези места, където не са подменени, за да няма аварии. Виждате, че авариите в града като че ли понамаляват. Не е това, което беше преди. Трябва да се справим с наводняването на града, като изградим канализация в горната част, към кв. “Лозенец”. По ул. “Витоша” ще направим шахти за отводняване. За залата споменах. Виждате, че залата в сградата на Областната администрация се завършва в момента, както и домът, дарен от Мария Жекова.
- Тия “ръждиви” панели на Синдикалния дом са доста необичайни…
- Според проектанта това е нов, все по-налагащ се скандинавски стил по света – с материал Cor Ten (кортен), който е изключително устойчив на атмосферно влияние и не се нуждае от поддръжка. В началото аз също попитах така ли ще остане, при което проектантите казаха, че това е интересно и че трябва да бъде именно по този начин. В интернет има много снимки на такива сгради, например на Университета по архитектура във Виена, които изразяват модерната архитектура.
- Какво може да се направи за облекчаване на паркирането в Стара Загора?
- В момента работим по една програма за паркоместа, свързани в система, и чрез датчици в онлайн приложение да се показва къде има свободно място. Има програма и за електрически велосипеди, които да бъдат пръснати из града, с които хората да могат да се придвижват. Работим по всички съвременни иновации, които съществуват в момента.
- Това, че Стара Загора вече има велоалеи, е добре дошло предвид настъпващата нова вълна на непознат досега индивидуален транспорт – електрическите тротинетки. Ще се разширява ли мрежата от велоалеи в града?
- Да. Планираме да свържем с велоалея и квартал “Кольо Ганчев”. По-нататък, дай Боже, и квартал “Зора”, и Тракийския университет. Да се върже въобще всичко в града с велоалейна мрежа.
- Някои пак ще мърморят…
- Хората имат възможност да изразяват мненията си, каквито и да са те – на момента, веднага. Социалните мрежи са смесица от различни мнения, коментари… В тях могат да се видят всички страни на многообразния диалог. Затова и направих група във Фейсбук – да мога да виждам проблемите, да ги чувам и да реагирам веднага, щом бъдат посочени такива. Не знам в други общини да има нещо такова. Това, разбира се, веднага води и до повишаване на изискванията на хората. Защото те свикват с този диалог. Но обичам да стоя директно срещу проблемите, никога не съм се крил от тях и не съм гледал да обръщам гръб на това, което се случва около нас.
- Във Ваша запазена марка наистина се превърна това, че се вслушвате в предложенията, които дават хората – ето сега например за “перките” на пешеходната зона, за стълбите до голямата “Билла” и т.н.
- Всъщност това е обратната връзка. Много често администрациите остават затворени само в рамките на проблемите, които решават в момента. И малките ежедневни неща, които хората изпитват, остават скрити. В София например има много такива малки проблеми, които стоят нерешени за хората. И човек там няма на кого да сигнализира, ако иска да му бъде решен именно такъв малък проблем. При нас това го използваме, за да си оправим малко по малко града.
- Каква съдба виждате за два от знаковите обекта в Стара Загора – летището и АГ-то?
- За летището това, което съм чувал от министерството, е, че те искат да намерят голям инвеститор, който да прави бизнес там. Това е към момента планът. За АГ-то планът на Общината е да го придобие като собственост, след което да разположи в сградата след съответния ремонт общинските лечебни заведения – със силна доболнична помощ.
- И стар, и модерен за Стара Загора проблем са децибелите в града – от квартал “Лозенец”, от иначе хубави инициативи като най-различни концерти, последните от които бяха на Бирфеста, от озвучаването по време на училищни събития – като първия учебен ден вчера, по време на който някои първолаци си запушваха ушите пред тонколоните… Не е ли време на операторите зад озвучителните уредби да им се подскаже да не държат копчето постоянно завъртяно на max?
- Доколкото зависи от Общината – да, това би могло да се коригира. Що се отнася до “Лозенец”, там действително проблемът е по-тежък. Звънял съм многократно със сигнали до полицията. Защото само тя може да се оправи.
- Това е едно от нещата, за които си заслужава да имаме общинска полиция, както отдавна предлагате.
- В момента законът върви и вярвам, че ако общинската полиция бъде създадена, ще имаме положителен ефект. Ще назначим специално обучени служители, които да отговарят само за “Лозенец”, които да вдъхват респект, да правят само такива проверки и да следят постоянно ситуацията. На първо четене законът мина, надявам се да мине и на второ. Ако Общината получи възможност да създаде такива звена, ще може да наложи ред в този квартал.
- Ефективни ли са камерите, които бяха поставени в Стара Загора?
- Камерите са много ефективни. Благодарение на тях се разкриват значителен брой престъпления и са от голямо значение за обществения ред. Благодарение на тях се увеличава броят на заловените нарушители. Често това остава скрито за хората, но ние обявяваме това в определен бюлетин по време на отчета на Инспектората. Надявам се, че с течение на времето под въздействието на наложения контрол хората ще придобият и по-високо съзнание.
- Какво не знаят хората за Вас в личен план? Остава ли Ви например свободно време и какво правите в него?
- Старая се така да работя, че да ми остава време и за разходки. Често ходя по Аязмото, към Дъбрава. Намирам време да разпускам.
- Успявате ли да обядвате с толкова много чакащи пред вратата Ви, ако съдя по днешния ден?
- Зависи. Ако ми остане време за обяд – обядвам. Ако не, направо вечерям. Днес (16 септември – бел. ред.) не ми остана време, защото графикът бе доста интензивен, имаше много хора. Но мен това ме зарежда, прави ме жив. Не съм от тези, които ще седнат да си почиват и това ще ги зарежда. Напротив, дори като отида да почивам, на втория-третия ден вече ми се иска да се върна на работа. Не се чувствам спокоен, когато почивам дълго време.
- Наближава празникът на Стара Загора – Пети октомври. Какво ще пожелаете на старозагорци в неговото навечерие?
- Всички да са живи, здрави и усмихнати, защото живеят в един хубав и спокоен, развиващ се град. Преди 8 години, когато хората ме избраха за кмет за пръв път, това може би не го знаете, вечерта седнах в колата и дълго обикалях из старозагорските улици, за да видя откъде трябва да се започне. И си казах, че трудното тепърва предстои. Но минаха години, изпълнихме доста проекти. И нека хората да са уверени, че оттук нататък предстоят само хубави неща за Стара Загора.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн