Кметът Живко Тодоров откри учебната година в старозагорското СУ “Иван Вазов”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC_0045DSC_0041Санирано, ремонтирано и обновено, 178-годишното Средно училище “Иван Вазов” в Стара Загора започна днес новата учебна 2019/2020 година с Химна на Република България, вдигане на националния флаг и празничен водосвет, отслужен от свещеници от храм “Света Троица”.

Първокласниците, по-големите ученици, техните учители и родители бяха поздравени от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

“За мен е голяма чест да съм днес сред Вас, да присъствам на първия учебен ден именно в училище “Иван Вазов” – не само защото сградата е обновена и средата е променена – каза кметът, който в предстоящите местни избори кандидатства за трети пореден мандат. – Това е само 50 процента от всичко, което трябва да има в едно училище. Останалите 50% сте всички Вие – учениците, родителите, учителите – които съм сигурен, че ще дадат завършен вид на едно елитно старозагорско училище, каквото е Вашето. Благодарен съм на директора и на целия екип на училището, на всички хора, които са тук днес, защото благодарение и на тяхната подкрепа, на усилията на учителите, които преподават в училището, можем да кажем, че СУ “Иван Вазов” е едно от предпочитаните училища в Стара Загора, особено с една такава прекрасна база. Пожелавам Ви успешна година, пожелавам Ви Вашите ученици да бъдат сред най-добрите в Стара Загора, а защо не и в страната. На всички ученици, родители и учители пожелавам да бъдат живи и здрави. Радвайте се на тази детска глъч и смях, защото това е най-голямото щастие, което имаме – да правим всичко, което зависи от нас за тези прекрасни старозагорски деца. Попътен вятър!”.

“Нека чрез съвременните технологии да образоваме, възпитаме и научим нашите деца да бъдат умни, креативни и активни. За ремонта на училището изказваме нашата огромна благодарност на Община Стара Загора в лицето на г-н Живко Тодоров” – пожела на свой ред директорът Динко Цвятков.

Поздравителни адреси до училището за първия учебен ден баха получени от Комисията по образование и наука в 44-то Народно събрание, от РУО – Стара Загора и Педагогическия факултет на Тракийския университет.

В церемонията участваха Николай Диков – председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет, Началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, секретарят на Общината Делян Иванов, членове на родителския комитет в училището и много други гости.

От СУ “Ив. Вазов” кметът Живко Тодоров замина за откриване на учебната година в обновеното СУ “Железник” – най-голямото училище на Балканите, а след това и в Тракийския университет, който също има нова придобивка – многофункционалната спортна зала “Арена Академика”.

DSC_0026DSC_0030

DSC_0024DSC_0033

DSC_0017

Както и на други обществени събития напоследък, и тук озвучаването беше прекалено силно за чувствителния слух на някои от първокласниците

Както и на други обществени събития напоследък, и тук озвучаването беше прекалено силно за чувствителния слух на някои от първокласниците

СУ „Железник“ посреща първия учебен ден в изцяло обновената му сграда. „Ваканцията свърши и е време да започне новата учебна година. Тук има много приятелства, много емоции, много знания и нови умения“, обърна се към учениците кметът на Стара Загора. Тодоров получи поздравления от ръководството на едно от най-големите училища на Балканите, както и специалната му униформа. Директорът Петя Лазарова изрази благодарността на целия екип на „Железник “ за подобрената атмосфера и създадените европейски условия за децата.

Базата на средното училище бе изцяло обновена, за над 5,5 млн . лева, с финансиране по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Дейностите включиха нова дограма, входни врати, настилки в бюфета, атриума и санитарните възли. Основен ремонт бе извършен и на покривите на различните блокове, подмяна на котлите и радиаторите на парната инсталация и други. Изградени са рампи и три асансьора за хора в неравностойно положение. Спортни игрища за футбол и баскетбол, трибуни и фитнес площадка са обособени в двора на училището.

Днес бе дадено началото и на новата академична година в старозагорската Алма матер. „Тракийският университет е много важен за Стара Загора и всички ние се гордеем с него, защото той дава възможност не само на младите и интелигентни старозагорци да останат в своя град, но и привлича студенти от цялата страна и чужбина. Те учат тук, работят, създават семейства“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. „Пожелавам ви успешна година! Нека да бъде изпълнена освен с много знания, така и с много емоции, защото студентските години не се връщат. Благодаря на проф . Иван Въшин , който за последен път открива учебната година като ректор. През двата му мандата като ръководител, работихме в тясно сътрудничество и смятам, че успяхме да постигнем добри резултати“, допълни още Тодоров.

За началото на учебната 2019-2020 година гости на тържеството бяха още зам.-председателят на НС Емил Христов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, депутати, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на образователни и културни институции, ректорският екип и деканското ръководство на ТрУ и други.

Ресорният зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри учебната година в Детска градина №5 „Мечо Пух“ в Стара Загора. Това е първото общинско детско заведение, което от тази година започва работа по метода на д-р Мария Монтесори за ранно детско развитие. „Поздравявам екипа на директорката Марияна Кутина, която успя да наложи работата по метода Монтесори. На всички деца пожелавам много забавления и да обичат детската си градина. Всички успехи ще бъдат възможни, ако всички ние, деца, учители и родители сме съпричастни и обединени“, каза Иванка Сотирова.

Зам.-кметът даде старт и на новата учебна година и в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Днес учениците влязоха в обновена сграда. „Всички възрасти са съпричастни към празниците на образованието. Община Стара Загора успя да направи сградата на Вашето училище по-приветлива и по-модерна, за да можете да учите в по-добри условия. Колеги, дерзайте, пътят Ви не е лек, но това е нашата мисия. Само с триединството ученици, учители и родители ще постигнете добри резултати“, призова Сотирова.

Зам.-кметът по устройство на територията, строителство и инвестиции инж. Янчо Калоянов поздрави учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Любор Байер”. Зам.-кметът по транспорт, обществен ред, екология и чистота Йордан Николов бе гост на тържеството за новата учебна година във Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

Зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм Красимира Чахова се включи в старта на учебната година в Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.
IMG_9867IMG_9949
IMG_0101IMG_0068
IMG_0144
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн