Домашни средства, с които да се отървете от пърхота естествено

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5673276582Пърхотът засяга до 50% от хората. Сърбежът на скалпа и люспеста сe кожа са отличителните белези на това състояние, но може да причини и други симптоми като мазни петна по скалпа и изтръпване на кожата.
Основните причини за пърхота включват суха кожа, себореен дерматит, чувствителност към продукти за коса и растеж на специфичен вид гъбички, които живеят върху скалпа. На пазара има изобилие от продукти които действат доста ефективно в борбата срещу пърхота (препоръчваме ви продуктите са коса на Bioderma), домашните средства обаче също могат да бъдат ефективни. Ето няколко от тях, които ще ви помогнат да се отървете по естествен начин от пърхот.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво се използва за лечение на заболявания, вариращи от акне до псориазис. Доказано е също, че то притежава мощни антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на пърхот. Маслото от чаено дърво е ефективно в борбата със специфични гъбички, който причиняват както себореен дерматит, така и пърхот.

Обърнете внимание, че маслото от чаено дърво може да предизвика дразнене при хората с чувствителна кожа. Най-добре е да го разреждате преди да го използвате, като добавите няколко капки от него към кокосово масло например.

Кокосово масло
Известно с многобройните си ползи за здравето, кокосовото масло често се използва и като естествено лекарство срещу пърхот. Кокосовото масло може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата и да предотврати сухотата, което може да влоши пърхота. Кокосовото масло също помага при лечението на екзема, състояние на кожата, което може да допринесе за появата на пърхот. Антимикробните свойства на кокосовото масло могат да подобрят хидратацията на кожата и да намалят симптомите на екзема и пърхот.

Алое вера
Алое вера често се добавя към кожни мехлеми, козметика и лосиони. Когато се прилага върху кожата, то помага за лечение на кожни състояния като изгаряния, псориазис и рани.  Може да бъде полезно и при лечението на пърхот. Алое вера е ефективно срещу няколко вида гъбички и може да помогне за контрол на гъбични инфекции, които причиняват загуба на коса от скалпа.

Ябълков оцет
Ябълковият оцет е свързан с различни ползи за здравето. Те включват подобряване на чувствителността към инсулин и увеличаване на загубата на тегло. Ябълковият оцет също често се използва като естествено лекарство, за да се отървете от пърхота. Смята се, че киселинността на оцета спомага за стимулиране на отделянето на мъртви кожни клетки по скалпа.

Аспирин
Салициловата киселина е едно от основните съединения, намиращи се в аспирина, което е отговорно за неговите противовъзпалителни свойства. Освен че се намира в аспирина, салициловата киселина се намира и в много шампоани против пърхот. Салициловата киселина действа, като помага да се отървете от люспеста кожа. Използвайте го като смачкате две таблетки аспирин и ги добавете към шампоана си, преди да измиете косата си.

Минимизиране нивата на стрес
Счита се, че стресът влияе върху много аспекти на здравето. Той може да повлияе на всичко – от хронични състояния до психично здраве.
Докато самият стрес не причинява пърхот, той може да влоши симптоми като сухота и сърбеж.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн