Митрополит Киприан участва във Форум за християнски комуникатори

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
thumbwmОт 3-ти до 6-ти септември 2019 г в Будапеща се проведе Международната конференция „Форум за християнски комуникатори“ (хората, които осъществяват комуникацията – общуването – между християните и света), организирана от Националния университет за държавни служители в партньорство с Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария. Тридневното събитие, отворено за широка публика, е обединено около малко забелязваните доскоро теми като християнска журналистика, християнството в XXI век, преследването на християнството, християнството и семейството. Някои от въпросите във фокуса на конференцията са: Какво е значението на християнството в XXI век? Как да тълкуваме днешните европейски и глобални процеси? Коя е най-голямата дилема на нашето съвремие? Какво означава християнска журналистика? Кои са градивните елементи на християнските ценности? Кои християнски ценности са най-застрашени? Как да съществуват християнските общности днес и за в бъдеще?

В рамките на всяка тема различните аспекти се дискутират подробно в отделни панели. Лекторите са международно признати експерти. Поканени са църковни ръководители, общественици, университетски преподаватели, политици, журналисти от всички краища на света, така че възможно най-широк кръг от мнения да бъдат представени на форума. Привлече внимание откриващата лекция на вицепремиера на Унгария Жолт Семен, който наблегна на Християнската идентичност на Европа, но силно впечатление направиха и Негово Високопреосвещенство сирийският митрополит на Мосул и Енвиронс Мор Никодим Дауд Мати Шараф с лекцията си за преследваните християни в Близкия изток, както и Негово Високопреосвещенство Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) с лекцията си „Християнство и идентичност в 21-ви век“.

По решение на Св. Синод на Българска Православна Църква – Българска Патриаршия участие във форума взеха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и иконом Николай Георгиев. Те проследиха с внимание темите и съдържанието на лекциите и дискусионните панели и се срещнаха и разговаряха по темите на форума с някои от водещите лектори и ключови делегати от домакините и гостите: митрополита на Мосул и Енвиронс Никодим Мати Шараф, архиепископа на Доха Макариос и Волоколамския митрополит Иларион.

Християнската идентичност на Европа очевидно ще е все по-често в обществените дискусии, и то не само на Стария континент. Важно е, че самите носители на тази идентичност осъзнават важността отново да свидетелстват за Иисус Христос като за Пътя, Истината и Живота на европейските народи и да го правят независимо от трудностите в този свят – в Името на Отца и Сина и Светия Дух, както започна лекцията си Негово Високопреосвещенство митрополит Никодим, и както приветства Българският патриарх Неофит участниците във форума: “Всеки ден и във всички дни на живота носете достойно, по съвета на светия апостол, “Божието всеоръжие… като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата, …в готовност да благовестите мира“ (Еф. 6:13-15).

Текст и снимка: Иконом Николай Георгиев, началник на отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн